Megrepedt a reaktorburok: Csernobil réme fenyeget Japánban

Japán nukleáris szakértők szerint szétrepedt az egyik reaktormag Fukusimában – ez annyit jelenti, hogy a radioaktív sugárzás szivárog a létesítményből. A mentési munkákat végző mérnökök közül ketten sugárzó vízbe léptek: azonnal megégett a lábuk, őket kórházba szállították. Pénteken az időjárás is megváltozott - az óceán felé folyik a szennyezett víz.

2011. március 25., 10:29

„Nagy valószínűséggel szivárog a radioaktív anyag a hármas reaktorból” – mondta Hidehiko Nishijama, a Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség tokiói szóvivője pénteken. Nishijama szerint a reaktorból szivárgó víz egyrészt a magból, másrészt az elhasznált fűtőelemeket tároló medencéből is szivároghat, ez pedig a létesítmény felső részén helyezkedik el – írja az ATV.hu.

A fukusimai erőműben folyamatosan zajlanak a mentési munkálatok – a létesítményt megrázó földrengés a csernobili katasztrófa óta nem tapasztalt helyzet elé állította a japán mérnököket. Az erőművet és a reaktorokat több robbanás rázta meg, a tűzoltóknak pedig erős tüzekkel, radioaktív sugárzással, valamint a szivárgó mérgező anyaggal dacolva kell helyreállítani a létesítmény kulcsfontosságú hűtésrendszerét. A kormányzat szerint eddig már több mint 4 ezer tonna vizet fecskendeztek be a hármas reaktorba – ötször annyit, mint a többi öt reaktorba összesen – ezzel próbálták ideiglenesen lehűteni a magot, a működésképtelenné váló hűtőszivattyúk javítási munkálatai alatt.

Csütörtökön már két mérnököt kórházba kellett szállítani, ők radioaktív sugárzással szennyezett vízbe léptek, és kritikus égési sérüléseket szenvedtek. A szennyezett víz közel 10 ezerszer több sugárzást bocsátott ki, mint az, amely a reaktor hűtését végezte az erőműben – mondta el Nishijama.