Meghalt a felejthetetlen keletnémet Winnetou-filmek zeneszerzője

2019. április 22., 17:44

Szerző:

Kilencvenegy évesen elhunyt Martin Böttcher, akinek az Old Shatterhand-film emlékezetes zenei témáját köszönhetjük.

Családjának közlése szerint szombatra virradóra meghalt Martin Böttcher a schleswig-holsteini Rendsburgban. A Winnetou-filmek legendás zeneszerzője, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája volt.

Böttcher, a német szórakoztató-, tévé- és filmzene egyik legnagyobb alakja volt, több mint 50 mozifilmhez és 300 televíziós produkcióhoz komponált muzsikát, köztük Karl May tíz indiánregényének filmváltozatához. Olyan népszerű volt, hogy 1962-ben az Old Shatterhandhez írt zenéje 17 héten át vezette a német slágerlistát.

Ez itt az Ezüst tó kincse c. filmregényhez készült zenéje:

A zeneszerző, aki egy esés kövezetében gyerekkora óta süket volt fél fülére, a második világháború alatt, a fogságban magától tanult meg gitározni. A háború után Hamburgban, az NR regionális műsorszolgáltató zene- és tánckaránál kezdett dolgozni, és noha képzettségére nézve pilóta volt, 1954-ben végleg a komponálás mellett döntött.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.