Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

A szenátus zöld utat adott a medveirtásnak Romániában

2019. szeptember 26. 15:52 - szerző: MTI

Megszavazta a román szenátus szerdán a vadászati törvény módosítását, amely egy ötéves időszakra lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát bizonyos időszakokban. A Szociáldemokrata Párt által benyújtott javaslatra a törvényhozás felsőháza 68 igennel, 13 tartózkodás mellett bólintott rá. 

A módosító indítvány értelmében a barnamedve ideiglenesen, öt évre lekerülhet Romániában a szigorúan védett állatfajok listájáról, vadászatát pedig április és május, illetve szeptember, október és november hónap folyamán engedélyeznék.

– Hosszú ideje mondjuk, hogy Székelyföldön óriási problémát jelentenek a medvetámadások. Az emberek biztonságát, testi épségét, és a jószágokat is veszélyeztetik. Ez az első alkalom, amikor a szenátus szakbizottsága testületileg támogat egy, a medveügy megoldására benyújtott javaslatot, úgy tűnik párthovatartozástól függetlenül megértették a törvényhozók, hogy gond van, és megoldásra van szükség – reagált a döntésre Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

Az előírás eredményeként nem lesz szükség a szaktárca által megszabott beavatkozási kvótára, a medveállományt - a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan - kilövési kvóta alapján, egyszerűbben és hatékonyan lehetne szabályozni.

A törvénymódosítás a vadkárok megtérítését is a jelenleginél részletesebben szabályozza.

A medvevadászat tilalmának ideiglenes feloldásáról a végső döntést a kétkamarás román parlament képviselőházának kell meghoznia.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

Egy 2017-es becslés szerint Romániában nagyjából 6800 medve él.