Az Orbán-kormány szisztematikusan felszámolja a sajtó függetlenségét, Magyarországot decemberben újra előveszik az Európai Unióban

2019. december 4., 09:09

Szerző:

Hat nemzetközi újságírószervezet közös megállapítása szerint Magyarország az Európai Unión belül példátlan módon elfojtja a független médiát és ellenőrzés alá helyezi az újságírókat. A minap a hat szervezet – köztük a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), az Újságírókat Védelmező Bizottság (CPJ), illetve a Riporterek Határok Nélkül (RSF) – közös tényfeltáró küldöttséget menesztett Magyarországra. Az út során szerzett tapasztalatokat összegző jelentésről a londoni székhelyű Reuters hírügynökség számol be. 

A dokumentum cselekvésre szólítja fel az EU-t, nem pusztán általánosságban, hanem konkrétan arra tekintettel, hogy a jövő héten az Európai Tanács üléseit előkészítő Általános Ügyek Tanácsa (GAC) év végi megbeszélést tart Brüsszelben, és azon a leköszönő finn soros elnökség kezdeményezésére megvitatják a Magyarország ellen az Európai Parlament által elindított eljárást. A lisszaboni szerződés alapszerződés sokat emlegetett 7. cikkelye az európai alapértékek súlyos, módszeres megsértése, illetve veszélyeztetése esetén teszi lehetővé a fellépést valamely tagállam ellen – bár a teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a pellengérre állításon túl, érdemi büntetés csak akkor lehetséges, ha abban az össze többi tagállam egyetért –, márpedig ugyanilyen eljárás indult Brüsszelben Lengyelország ellen is, amiből következően Varsó és Budapest kölcsönösen megvétózhatja a másik elmarasztalását. Mindenesetre most december tizedikén legalább napirenden lesz az európai értékek, a jogállamiság magyarországi helyzete. A hat szervezet közös jelentése megállapítja:

„A magyar kormány szisztematikusan felszámolja a sajtó függetlenségét, szabadságát és pluralizmusát. Eltorzítja a médiapiacot, és megosztja az ország újságíró közösségét. Olyan mértékű ellenőrzést valósít meg, amely példa nélkül áll egy EU-tagországbanban”. 

– Magyarország helyzete nem kap annyi figyelmet, amennyit a helyzet megkíván – nyilatkozott a Reutersnek Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatóhelyettese, aki a tényfeltáró küldöttséget vezette.

A Reuters kitér arra, hogy Kovács Zoltán, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára Twitter-bejegyzésben utasította vissza a bírálatot. Szerinte a egnagyobb nézettségű tévécsatorna, a legolvasottabb hírportál és a legnagyobb hetilap egyaránt „világosan ellenzékpárti”. 

 

A jelentés szerint maradt ugyan Magyarországon néhány prominens független kiadvány, illetve csatorna, de piaci súlyuk eltörpül a kormánypártiakkal összevetve. A dokumentum összeállítói úgy ítélik meg, a stratégia egyértelműen arra irányul, hogy elhallgattassák a kritikus hangvételű sajtót, és kiterjedt propagandagépezetként működtessék a kormánypárti médiát. 

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.