Mától bírság és erőszakos oszlatás fenyeget mindenkit, aki bejelentés nélküli tüntetésre megy Romániában

2018. október 15., 20:21

Szerző:

Nem lehet többé bírság vagy akár erőszakkal történő oszlatás kockázata nélkül előzetes bejelentés nélküli tüntetésen részt venni Romániában, miután a legfelsőbb bíróság jogegységi határozatot fogadott el hétfőn a gyülekezési törvény egységes és következetes alkalmazása ügyében.

A jogegységi határozatot a bukaresti ítélőtábla kérte, mivel azt tapasztalta, hogy a bíróságok ugyanazon törvény alapján eltérő módon ítélkeznek, amikor a spontán tüntetések megbírságolt résztvevői a bíróságtól kérik a kihágási jegyzőkönyv megsemmisítését.

Az ítélőtábla júliusban megfogalmazott megkeresésére válaszolva a román legfelsőbb bíróság hétfőn kiadott határozatában leszögezte, hogy minden szabadtéri tüntetést be kell jelenteni, azokat is, amelyeket a közintézmények közvetlen közelében rendeznek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.