Marija Kalesznyikava azt kéri, szüntessék meg az ellene folyó eljárást

2020. szeptember 15., 20:36

Szerző:

Folyamodványt nyújtott be Marija Kalesznyikava, a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács őrizetben lévő elnökségi tagjának védelme az aktivista ellen indított büntetőeljárás megszüntetése érdekében, amelyet hatalomátvételre való felhívások gyanújával folytatnak ellene - közölte Kalesznyikava ügyvédje kedden a Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábjának Telegram-csatornáján.

"Marija Kalesznyikava nyilvános megszólalásai nem tartalmaznak az államhatalom átvételére, sem egyéb olyan cselekmények elkövetésére vonatkozó felhívásokat, amelyek arra irányulnának, hogy ártsanak a Fehérorosz Köztársaság nemzetbiztonságának. Kalesznyikava minden beszéde, megnyilatkozása szabadon hozzáférhető a világhálón. 

Elemzésükből nyilvánvaló, hogy nem lelhető fel bennük törvényellenes cselekedetekre való felhívás. Ellenkezőleg, Kalesznyikava minden egyes beszédében hangsúlyozza, hogy nem megengedhető az erőszak alkalmazása, törvényellenes cselekedetek elkövetése" - áll Kalesznyikava védőjének beszámolójában.

A védelem szerint Kalesznyikava megnyilatkozásai a szólásszabadsághoz fűződő jog keretein belül maradnak, nem sértik mások jogait és szabadságát és az ország nemzetbiztonságát. Az ügyvéd szerint a védence ellen zajló eljárás "politikailag motivált".

A fehérorosz ellenzéki vezető védelme ezenkívül benyújtott egy panaszt amiatt is, hogy testi sértést elszenvedett védencénél eddig nem folytattak törvényszéki orvosszakértői vizsgálatot.

 Kalesznyikavát szeptember 8-ra virradóra vették őrizetbe hatalomátvételre való felhívás gyanújával, az ügyészi döntés értelmében őrizet alá helyezték. A 38 éves ellenzéki aktivistát ezt megelőzően titkosszolgálati emberek elrabolták, és az ukrán határhoz szállították. Itt fenyegetésekkel az országból való távozásra próbálták kényszeríteni, de a kísérlet kudarcba fulladt, miután Kalesznyikava összetépte útlevelét. Ezután egy minszki börtönbe szállították őt.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.