Már megint az Orbán-kormány volt a téma Brüsszelben

2019. február 20., 18:25

Szerző:

Folytatódik a hetes cikkely szerinti eljárás Magyarországgal szemben, kedden ismét tárgyalták az általános ügyek tanácsában a magyar jogállamiság helyzetét Brüsszelben. Michael Roth német külügyi államtitkár többször is szót kért a vitában, és méltatlankodását fejezte ki, többek között az új kormányzati plakátok miatt – írja a 444.hu.

A havonta ülésező tanácsban külügyminiszterek, EU-s miniszterek, vagy a helyetteseik ülnek, és tavaly ősz óta a Sargenitni-jelentés európai parlamenti elfogadása óta rendszeresen előveszik a magyar kérdést ezeken a találkozókon.

Most kedden legalább 11 tagállam képviselője fejezte ki aggodalmát a magyarországi helyzet miatt, és a bizottság újabb problémákat vetett fel.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta, hogy a bizottság eddig is egyetértett a Sargentini-jelentés legtöbb megállapításával, de az utóbbi hónapok fejleményei csak erősítették az aggodalmaikat. Beszélt a Stop Soros törvénycsomagról, és arról, hogy a magyar hatóságok két embert éheztettek a tranzitzónában. Megemlítette, hogy a magyar parlament anélkül fogadta el a közigazgatási bíróságok megalakításáról szóló törvényt, hogy megvárta volna a Velencei Bizottság véleményét róla. Nehezményezte a CEU elüldözését, a fideszes médiaholding létrejöttét. Egyúttal közölte, hogy vizsgálja a bizottság, hogy a korábban javasolt korrupció-ellenes intézkedéseket foganatosították-e. Az EB elkezdte vizsgálni a túlóratörvényt is. Timmermans megjegyezte azt is, hogy a hazugságokra alapuló új kormányzati plakátkampány, a  Junckert és Sorost ábrázoló plakátok nem tolerálhatóak.

A tanács dán, francia, holland, német és svéd tagja azt kérte a román elnökségtől, hogy egy formális meghallgatáson alaposan kérdezzék ki a magyar kormány valamelyik tagját.

Michael Roth többször azt javasolta, hogy a magyar sajtószabadság helyzete legyen a további vizsgálatok egyik központi témája, de jelezte azt is, hogy nagyon komoly problémája van kormányának azzal, hogy Magyarországon állami pénzből kampányolnak az EB elnöke ellen.

Didier Reynelds belga külügyminiszter és Helen McEntee ír EU-ügyi államtitkár is felháborodását fejezte ki az új plakátkampány ügyében.

Michael Roth
Fotó: michaelroth.eu

Takács Szabolcs EU-ügyi államtitkár válaszolt a vádakra, elsősorban azt követelve, hogy

szálljanak le néhány hónapra Magyarországról.

Álláspontja szerint meg kellene várni, hogy az EU bírósága hogyan dönt a Sargentini-jelentés elfogadásának körülményeiről, mert a magyar a kormány álláspontja szerint csaltak az EP-ben a szavazáskor. Szerinte a május végi EP-választásokig egyáltalán nem kellene folytatni ezt a vitát, mert túlságosan átpolitizálódott a téma, a folyamatban lévő bírósági perekről vagy kötelezettségszegési eljárásokról nincs mit beszélni.

Az új plakátok miatt egyébként Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Jean-Claude Juncker is keményen bírálta Orbán Viktorékat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.