Már hét halálos áldozata van az influenzának Horvátországban

Az elmúlt 10 év legnagyobb járványát várják a horvátok. Romániában és Szerbiában is van már halálos áldozat.

2019. január 18., 14:33

Szerző:

Már hét halálos áldozata, és csaknem kilencezer regisztrált betege van az idei influenzajárványnak Horvátországban, közölte Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője pénteken a horvát közszolgálati televízióban (HRT). Az interjúban azt is kiemelte, hogy a megbetegedések száma valójában négyszerese lehet a regisztráltnak.

"Amennyiben figyelembe vesszük a növekedés ütemét és a bizonyított esetek számát, valamint azt, hogy jelenleg tetőzik az influenzajárvány, amely még 8 hétig is eltarthat magas intenzitással, elmondható, hogy ilyen számokkal az elmúlt tíz évben nem találkoztunk Horvátországban" - hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, hogy ebben az évben a megbetegedések többségét eddig az influenza A vírus okozta, amely 30 százalékkal veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál, jórészt mert ez a vírustípus már három éve nem volt jelen Horvátországban, ezért a lakosság elveszítette ellenálló képességét vele szemben. Ráadásul az A vírus mindenkire ugyanúgy veszélyes, a fiataloknál és a korábban egészségeseknél is komoly szövődményeket okozhat. Ugyanakkor azok, akik beoltották magukat, könnyebben átesnek a betegségen, és kisebb eséllyel alakulnak ki náluk a szövődmények is.

Két másik szomszédunknál is dúl a járvány: Szerbiában ketten, Romániában pedig már kilencen haltak influenzában. Eközben hazánkban az influenzajárvány a múlt héten kezdődött meg, halálos áldozatról egyelőre nincs hír.

Horvátországban tavalyi szezon folyamán összesen 64 ezer 813 influenzás beteget regisztráltak, a legtöbbet Zágráb városában, és 35-en haltak bele a betegség valamelyik szövődményébe.

(MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.