Már a szaúdi ügyészek is kitervelt gyilkosságról beszélnek Hasogdzsi halála kapcsán

2018. október 25., 14:21

Szerző:

A CIA igazgatója, Gina Haspel állítólag meghallgatta azt a hangfelvételt, ami a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi kínzása és meggyilkolása alatt készült – írja a BBC. A felvételt a török hatóságok bocsátották a CIA-vezető rendelkezésére, aki néhány napja utazott Isztambulba, hogy maga is kivizsgálja az ügyet.

Szintén ma írta a BBC, hogy Hasogdzsi meggyilkolását előre megfontolt szándékúnak minősítette a szaúdi ügyészség is, ennek fényében emelnek majd vádat, a kihallgatások már megkezdődtek.

Hasogdzsi amikor belép a konzulátusra. Távozni már nem látták

A szaúdiak sokáig tagadták, az már nem kérdés, hogy gyilkosság történt, bár a holttest hollétéről eddig egyetlen szó sem esett. A szaúdi vezetés vehemensen tagadja, hogy bármi köze lenne az újságíró halálához, habár a vizsgálat azt mutatja, Hasogdzsi sosem hagyta el élve az ország isztambuli konzulátusát.

A török államfő, Recep Tayyip Erdoğan tegnap visszautasította az akkori szaúdi állítást, miszerint véletlenül, vita hevében gyilkolták meg Hasogdzsit, brutális, előre kitervelt gyilkosságnak minősítve a férfi halálát.

Erdogan azt is elmondta, hogy a szaúdi hatóságok átadtak nekik egy listát 18 gyanúsítottról a gyilkossági ügyben, köztük van az a 15 szaúdi állampolgár, akiket a török hatóságok is azonosítottak, és akik Hasogdzsi eltűnése előtt nem sokkal érkeztek Isztambulba.

A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán szintén tegnap, először nyilatkozott az ügyről, tagadva hogy a gyilkosok az ő belső köreiből kerültek ki és megígérte, hogy igazságot szolgáltatnak az elhunyt újságírónak.