„Előre megfontolt, kegyetlen gyilkosság történt” - mondta a török államfő a szaúdi újságíró ügyéről

2018. október 23., 12:05

Szerző:

Visszautasította a szaúdi álláspontot, miszerint egy véletlen, balul elsült vita hevében gyilkolták meg az isztambuli konzulátuson Dzsamál Hasogdzsi újságírót Recep Tayyip Erdoğan török államfő - írja a CNN.

Az elnök a török parlament előtt elmondta, hogy a vizsgálatuk arra jutott, hogy egy kegyetlen és előre megfontolt emberölés áldozata lett a királyi családot erős kritikákkal illető férfi.

- Törökország a nemzetközi közösség lelkiismerete lesz - mondta Erdogan, majd hozzátette, hogy az, hogy egy ilyen kegyetlen gyilkosságot megpróbáltak eltusolni az emberiség lelkiismerete ellen való.

Erdogan a vizsgálatra hivatkozva azt mondta, megállapították, hogy a konzulátus kameráit Hasogdzsi érkezése előtt leszerelték, ami szintén alátámasztja az előre megfontolt szándékot. Kiemelte, hogy a szaúdi vezetés csak azután adott engedélyt a török hatóságoknak, hogy átvizsgálják az épületet, miután az ügy hatalmas nemzetközi sajtóvisszhangot generált.

Erdogan azt is elmondta, hogy a szaúdi hatóságok átadtak nekik egy listát, 18 gyanúsítottról a gyilkossági ügyben, köztük van az a 15 szaúdi állampolgár, akiket a török hatóságok is azonosítottak, és akik Hasogdzsi eltűnése előtt nem sokkal érkeztek Isztambulba.

Ami érdekes, hogy Erdoga egy szót sem szólt azokról a hang- és videófelvételekről, amelyeken állítólag hallható és látható az újságíró brutális kivégzése, és amit a Washington Times titkosszolgálati forrásokra hivatkozva emlegetett már korábban.