Magyarország a legkevésbe szabad ország az Európai Unióban, a kötelezettségszegési eljárás már nem elég

2018. március 12., 18:36

Szerző:

Kettős mércével vádolja az Európai Uniót Kim Lane Scheppele. A Princeton Egyetem professzora Laurent Pechhel, a londoni Middlesex Egyetem professzorával írt cikkében kifogásolja, hogy amíg az EU Magyarországgal szemben elégnek tartja a kötelezettségszegési eljárások sorozatát, Lengyelországgal szemben már  elindította a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást, amely az ország szavazati jogának a felfüggesztésével járhat az Európai Tanácsban.

Véra Jourová igazságügyi EU-biztos még az Európai Parlament 2015 decemberi ülésén mondta, hogy a magyar helyzetet lehet a kötelezettségszegési eljárásokkal, Frans Timmermans bizottság alelnök 2017 szeptemberében azzal érvelt emellett, hogy a lengyel és a magyar helyzetet nem lehet összehasonlítani, csakhogy – hívja fel a figyelmet Scheppele és Pech – ezt a két állítást a Google keresőjének első néhány találatával cáfolni lehet. A két professzor emlékeztet, hogy semmiféle bizonyíték nincs, hogy az Orbán-kormányt valamelyik kötelezettségszegési eljárás megállította volna abban, hogy Magyarországot „autokratikus maffiaállammá” változtassa.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Először is – hangzik a cikk –, 2017 áprilisában, a CEU-ért tartott nagyszabású budapesti tüntetéssorozat idején már maga Jourová ismerte el, valószínűtlen, hogy az Orbán-kormányra bármiféle kötelezettségszegési eljárás vagy más intézkedés hatást gyakorolhatna. Másodszor, Magyarországon a Fidesz beavatkozási kísérleteinek köszönhetően végzetesen sérült az igazságszolgáltatás függetlensége. Olyannyira, hogy Orbán Viktor pártja ellenőrzi a bírák kinevezési folyamatát is. Így minden alapot nélkülöznek azok az állítások, amelyekkel az EU fellépés hiányát indokolja – állapítja meg Scheppele és Pech. Cikkük arra is felhívja a figyelmet, hogy a 2011-ben elfogadott új alkotmány akkora lendülettel taszította lefelé Magyarországot a demokratikus visszafejlődés lejtőjén, hogy az Orbán-kormány ma már félig autokratikus rezsimnek, Magyarország pedig a Freedom House szerint a legkevésbé szabad országnak számít az Európai Unióban.

– Az embernek azt a következtetést kell levonnia, hogy kettős mércével állunk szemben, amelyet csak az a védelem magyarázhat, amelyet a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt nyújt a magyar miniszterelnöknek – zárul Scheppele és Pech írása, amely az alkotmányossági kérdésekkel foglalkozó ismert német portálon, a Verfassungblogon jelent meg.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.