Macedónia meghívást kaphat a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésére

2018. július 10., 14:25

Szerző:

A Görögországgal fennálló névvita várható lezárásával Macedónia meghívást kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az észak-atlanti szövetséggel a szerdán kezdődő NATO-csúcstalálkozó alkalmával - közölte a szövetség főtitkára Brüsszelben kedden.

Jens Stoltenberg a NATO-csúcs részleteit ismertető sajtótájékoztatóján történelmi jelentőségűnek nevezte a hosszú évek diplomáciai előkészítését követően, június közepén létrejött, az egykori jugoszláv köztársaság új nevéről szóló megállapodást.

Mint mondta, a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltétele a megállapodás teljes jogi folyamatának véglegesítése. Ez meghatározza Szkopje NATO-tagsága felé vezető útját, amely a szélesebb régió békéjének és stabilitásának megszilárdítását szavatolja.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.