Fegyverembargóról állapodtak meg a berlini nemzetközi Líbia-konferencián

2020. január 19., 21:15

Szerző:

A líbiai konfliktusban érdekelt országok megállapodtak a többször is megsértett fegyverembargó betartásában, amelyet az eddiginél jobban kell ellenőrizni - jelentette be vasárnap Angela Merkel német kancellár Berlinben a nemzetközi Líbia-konferenciát záró sajtótájékoztatón. – Megállapodtunk egy átfogó tervben a továbbiakról – mondta Merkel a kancellári hivatalban körülbelül négy órán keresztül zajló tárgyalásokat követően. – Azt mondhatom, hogy minden résztvevő nagyon konstruktívan működött együtt. Mindnyájan egyetértünk abban, hogy be kell tartanunk a fegyverembargót, és minden eddiginél jobban kell ellenőrizni –  fogalmazott.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a konferencia után úgy nyilatkozott, nem sikerült komoly párbeszédet indítani a líbiai harcoló felek között. – A konferencia nagyon hasznos volt (...), de nyilvánvaló, hogy még nem sikerült elérnünk azt, hogy komoly és stabil párbeszéd induljon el a felek között – mondta az orosz diplomácia vezetője a sajtónak a a berlini repülőtéren.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ezzel ellentétben eredményesnek nevezte a találkozót. „Kollégáimmal eredményes párbeszéd folyt, amely arra irányult, hogy politikai megoldást találjunk Líbiában. Támogatjuk Líbiát egy biztonságos jövő felépítésében, amely nélkülözi az erőszakot és külföldi beavatkozást”– írta Twitter-üzenetében az amerikai külügyi tárca irányítója.

A német szövetségi kormány és az ENSZ szervezésében megrendezett tanácskozáson tizenegy ország és számos nemzetközi szervezet képviselői tárgyaltak az észak-afrikai országban dúló polgárháborúból kivezető lehetséges utakról. A résztvevők között volt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, Emmanuel Macron francia államfő, Boris Johnson brit és Guiseppe Conte olasz miniszterelnök is.

Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnök, a nemzetközi közösség támogatását élvező egységkormány vezetője és legfőbb ellenfele, Halífa Haftar tábornok, az ország nagy részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője is Berlinben volt, de ők nem tartoztak a konferencia közvetlen résztvevői közé. Angela Merkel és Heiko Maas német külügyminiszter külön-külön tárgyalt velük a kancellári hivatalban.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.