A szejm megszavazta a bíróságokról szóló törvénycsomagot, a lengyel legfelsőbb bíróság már figyelmeztetett, hogy az EU elhagyása lehet a vége

2019. december 20., 18:11

Szerző:

Heves parlamenti vita után a lengyel szejm péntek este megszavazta a bíróságokról szóló törvények - az ellenzék és az Európai Bizottság aggodalmait kiváltó, a kormányzó párt szerint a lengyel igazságügy káoszba süllyedését megakadályozni hivatott - módosításait.

A kormányzó  Jog és Igazságosság (PiS) által múlt héten előterjesztett változások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik „a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyezhetetlen közéleti tevékenységet” folytatnak. Ez akár a bírák elmozdítását is jelentheti abban az esetben, ha megkérdőjelezik a kormány igazságügyi reformjainak a legitimációját. A legfelsőbb bíróság figyelmeztetett is, hogy ha a Jaroslaw Kaczynski pártelnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök fémjelezte kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) így folytatja, annak a vége az lehet, hogy Lengyelország kilép az Európai Unióból.

A parlamenti alsóházi szavazás után a törvénycsomag még a felsőház és az államfő jóváhagyására vár. Az ellenzéki többségű szenátus elnöke, Tomasz Grodzki pénteken jelezte, a szenátorok minden törvényes lehetőséggel élnek annak érdekében, hogy a módosításokat összhangba hozzák az EU-s előírásokkal.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.