Legalább 58 ember meghalt az indonéziai Pápua tartományt pusztító árvízben

2019. március 17., 14:42

Szerző:

Legalább 58 ember meghalt a Pápua indonéziai tartományt sújtó árvízben - közölte vasárnap a katasztrófa-elhárítási hivatal. A turisták által látogatott Lombok szigeten egy földcsuszamlásban feltehetően 35 külföldi és indonéz turista rekedt az omlás alatt, ketten életüket veszítették.  A korábbi közlés szerint 42 ember vesztette életét a Pápua tartomány fővárosától, Jayapurától mintegy 20 kilométerre fekvő Sentaniban.  A pusztító árvizet a szombati özönvízszerű esőzés váltotta ki. A sérültek száma elérte a hetvenet. Több mint 400 embert kimenekítettek. A katasztrófában több tucatnyi ház megrongálódott. Az áldozatok száma várhatóan még nőni fog, mert a mentőcsapatok még nem értek el minden érintett területhez - közölte a hivatal szóvivője.

Indonéziában gyakoriak az árvizek az októbertől áprilisig tartó esős évszakban. Januárban legalább hetvenen haltak meg Celebesz szigetén árvizek és földcsuszamlások következtében. Az elmúlt hetekben több száz embert kellett kimenteni a nyugat-jávai Citarum folyó körzetéből árvizek miatt.

A turisták körében népszerű Lombok sziget északi részén lévő Tiu Kelep vízesésnél vasárnap két kisebb földrengés történt, ami földcsuszamlásokat idézett elő. A helyszínen mintegy 40 malajziai és indonéz turista tartózkodott - közölte Muhammad Rum helyi katasztrófavédelmi vezető a Kompas tévének. A mentési munkálatok során három embert sikerült élve kimenekíteni, és két holttestet találtak. A többiek után folyik a kutatás.

Lombok szigetén tavaly közel ötszázan haltak meg földrengésekben és utórezgésekben, amelyek a becslések szerint összesen mintegy 500 millió dolláros (55,6 milliárd forint) kárt okoztak. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.