49 áldozata van a két új-zélandi mecset elleni terrortámadásnak

2019. március 15., 07:31

Szerző:

Két mecsetnél összesen legalább 49 ember vesztette életét fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután. Négy embert, három férfit és egy nőt őrizetbe vettek, bár egyiküket később elengedték.

Szemtanúk által adott információk alapján eleinte annyit lehet csak tudni, hogy egy katonai egyenruhába öltözött férfi belépett egy mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, ezután embereket lehetett látni, amint kiszaladnak az utcára. A fegyveres akkor elmenekült a helyszínről.

Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.

A rendőrség felszólította a helyieket, hogy a következő órákban ne menjenek ki az utcára, és az iskolákat bezárták. 

A támadó, a 28 éves, Brenton Tarrant nevű, Új-Zélandon élő ausztrál férfi a Facebookon élőben közvetítette az ámokfutást. A Facebook a videót törölte, de addigra már többen bemutatták. A felvétel valóban sokkoló, mert minden lövés, minden gyilkosság szerepel rajta. Látható, amint a helyszínre megy, elővesz a csomagtartóból egy automata fegyvert, besétál a mecsetbe és szobáról szobára járva módszeresen mindenkit lelő. A támadó egy hosszabb nyilatkozatot is kiadott, amelyben szélsőjobbos ideológiájáról ír és a nem európai bevándorlók elleni fellépésre szólít fel.

A támadást végig közvetítőt terrorista

Ezzel szinte majdnem egyidőben Linwood Masjid mecsetben is fegyveres támadás volt, ott azonban egy muszlim férfi viszonozta a tüzet, és sikerült elüldöznie a támadókat. A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja." Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.

Új Zéland lakosságának egyébként mindössze 1,1 százaléka muszlim.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.