Kukázó magyarok kálváriája

Szenvedés a sorsuk a hajléktalanoknak a jobboldali magyar kormány alatt: először csak egy jövedelemforrásukat vették el, most pedig már sok helyütt nem is tartózkodhatnak. Szociális szervezetek kipellengérezik a bánásmódot, politikusok emészthetetlen érvekkel védelmezik azt – írja a Spiegel.

2013. október 3., 12:09

A tudósító megszólaltat egy korábbi könyvelőnőt, akinek férjével együtt két éve egy kijavított házrom az otthona. Jelenleg alkalmi munkákból élnek, előzőleg kukáztak, ám feladták, mert félnek a hatóságoktól, amióta a szemét is köztulajdonnak számít. Most az új törvénnyel még rosszabbra fordul a sorsuk, főleg, hogy nem egyértelmű, mit jelent az, ha valaki életvitelszerűen az utcán él. Ráadásul az alaptörvény módosításával már az Alkotmánybíróság is csak nehezen tudná elvetni a szabályozást. Így sokan nem tudják, hová menjenek.

Iványi Gábor azt mondja, a jogszabály a legmélyebben keresztényellenes, mint ahogy a hatóságok eljárása is. A Dankó utcai menedékszállásra állandóan érkeznek rendőrjárőrök, akik zaklatják az embereket, még akkor is, ha azok ételért állnak sorba.

Prőhle Gergely külügy államtitkár viszont úgy gondolja, hogy hajmeresztő értelmetlenség a hajléktalanok kriminalizálásáról beszélni, szerinte csupán arról a jogos törekvésről van szó, hogy a turisták által sűrűn látogatott helyeken ne éljenek fedél nélküliek.

Udvarhelyi Tessza a Város Mindenkié Mozgalomtól viszont úgy látja, hogy a kabinet általában szegényellenes, és bűnbakokra van szüksége, hogy elterelje a figyelmet a rossz szociális helyzetről. Ehhez pedig módszeresen a legszegényebbeket használja fel, hajléktalanokat, romákat, menekülteket. Megemlíti, hogy az előző szabályozás nyolc hónapig volt érvényben, ez idő alatt Budapesten 2 ezer földönfutó összesen 130 ezer eurós büntetést kapott. Márpedig ez újfajta minőséget jelentett a hajléktalanpolitikában.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).