Ezerforintos autópálya-matrica?!

Parlament elé kerül az 1000 forintos egynapos autópálya-matricáról szóló javaslat, mert két fideszes képviselő véletlenül megszavazta. 

2024. május 8., 09:36

Szerző:

Az egynapos autópálya-matrica jelenleg 5150 forintba kerül, a 10 napos pedig 6460 forintba. Az Országgyűlés gazdasági bizottságában a fideszes többség is támogatta a Jobbik legfeljebb ezer forintos egynapos autópálya-matricáról szóló határozati javaslatát, így az indítvány a plenáris ülés elé kerülhet – írja a Hvg.  A párt szerint a jóval 500 milliárd feletti autópályadíj-bevétel mellett bőven beleférne, hogy ezer forintba kerüljön a 24 órás autópálya-matrica.

A fideszes képviselők véletlenül megszavazták, hogy 1000 forint legyen az egy napos autópályamatrica

A Gazdasági Bizottságban tévedésből igen gombot nyomtak a Jobbik javaslatára a fideszes képviselők, így a törvénytervezet most az országgyűlés plenáris ülése elé kerül – írja a szeretlekmagyarorszag.hu az Alfahír beszámolója nyomán. A Fidesz-KDNP képviselői figyelmetlenségből véletlenül elfogadták a Jobbik-Konzervatívok egynapos sztrádamatricát sürgető javaslatát a Gazdasági Bizottságban kedden. Mire a honatyák észrevették, hogy mi történt, már késő volt, nem lehetett visszavonni a leadott szavazatokat.

Így aztán az ellenzéki törvénytervezet nemsokára a parlament elé kerül majd, annak persze kicsi az esélye, hogy az Országgyűlésben is megszavazza majd a kormánypárti többség. Bár a kormánypárti politikusok megpróbálták visszavonni a szavazatukat, de ha egyszer megnyomták a gombot, már nem lehet azt megmásítani, így nem tudták visszavonni a leadott szavazatot. A tájékoztatás szerint két fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf és Varga Gábor nyomott félre, ráadásul mindketten helyettesítettek.

Az egynapos autópálya-matrica 2024. április 1-jétől lesz elérhető

Ahogy arról beszámoltunk,az egynapos matrica ára – az Európai Parlament és a Tanács 1999/62/EK irányelve, az úgynevezett Eurovignetta-irányelv rendelkezéseinek megfelelően – személyautóknak (D1 kategória) 5150 forintba fog kerülni.  Az új útdíjtermék bevezetése egy uniós irányelv átültetésére vezethető vissza, amelyet még 2022. február 24-én fogadott el az európai parlament.

Hatalmas eltérések vannak a magyar és az osztrák matricák áraiban, és nem a magyar az olcsóbb. Az egynapos matrica Ausztriában például 8,6 euró (3300 forint) – írja a Hvg. Az, hogy itthon is megjelenik az egynapos matrica, még tavaly november végén vált ismertté. A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Világgazdaság kérdésére elárulta, mikortól és mennyiért kapható az egynapos autópálya-matrica. Az ár megállapítása abból az uniós kikötésből indul ki, hogy az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 forint) legfeljebb 9 százaléka lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Andras BERTLEFF / AFP)

 

15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.