El akarták tüntetni a jegyesével együtt meggyilkolt szlovák újságíró holttestét

2019. október 29., 10:47

Szerző:

Megjelent a szlovák lapokban a Kuciak-gyilkosság kilencvenhárom oldalas vádiratának kivonata. Az iratokból többek között az is kiderül, hogy Marián Kočner ellen kettős bérgyilkosságban való bűnrészesség a vád.

A dokumentum szerint az tény, hogy Marián Kočner, akivel Kuciak sokat foglalkozott, nem talált terhelő információkat az újságíróra, ezért juthatott arra az elhatározásra, hogy a férfit meg kell ölni ahhoz, hogy ne közölhessen róla újabb információkat.

Gyertyagyújtás Ján Kuciak emlékére
Fotó: Kökényesi Gábor

Az ügynek még négy vádlottja van:

  • Alena Zsuzsová, Kočner közeli ismerőse, akit a vállalkozó politikusok megkörnyékezésére is használt, volt az első rendű közvetítő;
  • Andruskó Zoltán, aki egy végre nem hajtott gyilkosság miatt tartozott Zsuzsovának 20 ezer euróval, volt a közvetítő Zsuzsová és a gyilkosságot végrehajtó két másik vádlott között. A múlt héten vádalkut kötött az ügyészséggel további bűncselekmények hátterének feltárásáért cserébe;
  • Szabó Tamás, akiről először úgy vélték, hogy ő volt a ravaszt meghúzó személy, később kiderült, nem ő lőtt, hanem segítő és sofőr volt;
  • illetve Miroslav Marček, Szabó unokatestvére, aki lelőtte a két fiatalt nagymácsédi házukban.

A Kuciak-gyilkosság egyik áldozata, Jan Kuciak az Aktuality.sk oknyomozó újságírója volt. Őt és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban.

A tényfeltáró újságíró és jegyese megölése tüntetéssorozathoz és belpolitikai válsághoz vezetett Szlovákiában. A hatalmon lévő Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) kormányának több tagja távozott, Robert Fico miniszterelnöknek is le kellett mondania, és lemondását követően utódja, Peter Pellegrini a kabinet széleskörű átalakítására kényszerült.

(A Körkép.sk nyomán)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.