Közeledik az Orbán-Trump találkozó Washingtonban, és valószínűleg amerikai fegyverekkel bővül a honvédség arzenálja

2019. május 1., 21:06

Szerző:

Előrehaladott egyeztetés alatt áll Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni találkozója Donald Trump amerikai elnökkel - értesült a Direkt36.

Egy magas rangú tisztségviselő azt mondta a portálnak, hogy a májusi időpont a reális, de még semmi sem biztos. Az intenzív készülődés hírét több forrás is megerősítette, egyikük szerint a találkozóra akár már május 13-án is sor kerülhet. Az Átlátszó később ugyancsak azt írta két, egymástól független amerikai forrásra hivatkozva, hogy a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök május közepén találkozhat.

A Direkt36 úgy tudja, hogy a magyar kormány rendkívül jelentős értékű védelmi beszerzésekről folytat tárgyalásokat az USA-val, ezek egy részéről az Orbán-Trump találkozón lehet bejelentés, vagyis a Magyar Honvédség amerikai fegyverzetet vásárolhat.

Ezzel együtt a magyar miniszterelnök meghívása jól illeszkedik az Egyesült Államok orosz befolyást ellensúlyozni kívánó regionális külpolitikai  törekvéseihez, ugyanis járt már a Fehér Házban Andrej Babis cseh miniszterelnök, május elején pedig Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök utazik el Washingtonba. Bár 2016-ban Orbán volt az első európai politikai vezető, aki a támogatásáról biztosította az akkor még csak elnökjelölt Trumpot, kétoldalú találkozóra az Egyesült Államok eddig nem volt hajlandó sort keríteni. Ami a kelet-európai tagországokat illeti, az amerikai elnök Klaus Iohannis román és Andrzej Duda lengyel államfővel találkozott először.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.