Kovács Zoltán: Magyarország megvétózza az EU-s-költségvetést, ha a az EU-s források kifizetését a jogállamisághoz kötik

2019. október 1., 09:11

Szerző:

Félreértésként utasította el Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn azt a hírt, Magyarország is támogatja, hogy a jövőben a jogállamiság elveinek a betartásához kössék az EU-s források kifizetését – derül ki a Bloomberg cikkéből. 

Az államtitkár azután szólalt meg, hogy Antti Rinne finn miniszterelnök a hétfői budapesti látogatására készülve azt mondta, hogy most már egyetlen EU-tagország sem ellenzi, hogy a jogállamiság az EU-s források kifizetésének a feltétele legyen. – Ez nincs így. Félreértésről van szó – tisztázta a helyzetet Kovács Zoltán, hozzáfűzve, zsarolás minden kísérlet, amely összefüggést teremt a jogállamiság és az EU-s források között.

– Ha a tagországok ragaszkodnak ehhez, akkor nem lesz EU-s költségvetés, mert azt Magyarország meg fogja vétózni

– jelezte.

Magyarországon kívül Lengyelország is élesen ellenzi, hogy az EU-s források kifizetését a jogállamiság elveinek a tiszteletben tartásához kössék. Mindkettejük ellen folyamatban van a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás.

Az ötlet pont miattuk vetődött fel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke a programbeszédében jelezte, támogatja egy olyan mechanizmus kialakítását, amely amely ellenőrzi a jogállamiság elveinek a teljesülését az EU tagországaiban. 

  

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.