A koronavírus-járvány halottainak több mint fele idősotthonokban halt meg Európa több országában

2020. április 13., 20:00

Szerző:

Az olasz, spanyol, ír, francia és belga adatok alapján úgy tűnik, hogy a koronavírus elsősorban Európa időseket ápoló intézményeiben pusztít - írja a The Guardian cikke alapján a 444. Ebben az öt országban a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az áldozatok 42-57 százaléka idősotthonok lakója volt a London School of Economics elemzése szerint.

A cikk szerint a brit hatóságok jelentősen alulbecsülhették az áldozatok számát idősotthonokban: március 27-én a hivatalos adatok szerint összesen húsz halott volt ezekben az intézményekben, és ennél frissebb adatot csak keddre ígértek.

A lapnak a múlt héten a Care England nevű idősgondozási szakmai szövetség már arról beszélt, hogy az ezret is megközelítheti az áldozatok száma az otthonokban. Ekkor az angol tisztifőorvos, Chris Whitty még arról beszélt, hogy a nagy-britanniai idősotthonoknak mindössze 9 százalékában találtak igazolt Fertőzéseket. Az európai összehasonlítás alapján ez valószínűtlennek tűnik: a szomszédos Írországban például az összes halálos áldozat 54 százaléka volt idősotthon lakója, Olaszországban pedig egy felmérés szerint akár 45 százalékuk is az lehetett.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.