Király: Újabb Orbán-videón röhög Európa

A média szabadságáért, a médiapluralizmusért küzd az a kezdeményezés, amely egymillió EU-s állampolgár aláírását várja, hogy az Európai Bizottság elé terjesszen egy javaslatot, és amely királyként mutatja Orbán Viktort – írja a Hír24.

2013. június 20., 19:11

Nagyjából arról van szó, hogy a European Initiative for Media Pluralism nevű szervezet szeretné elérni, hogy az egész Unióban biztosított legyen a szabad, független, kiegyensúlyozott média. Azért gyűjtik az aláírásokat, hogy az európai polgári kezdeményezésnek köszönhetően alakíthassák a döntéshozó Európai Bizottság erre vonatkozó szakpolitikáját.

Ezt, az elsőre bonyolultnak tűnő dolgot egy egyszerű, angol nyelvű rajzfilmmel magyarázza el a szervezet. Ebben három olyan elrettentő példát, politikai vagy gazdasági „nagyembert" mutatnak be, akik szerintük a független média ellenségei: Rupert Murdochot, Silvio Berlusconit és Orbán Viktort. Utóbbi, azaz a magyar kormányfő a kisfilmben királyként, koronával a fején, újságíróbábokkal a kezén jelenik meg.

Nem ez az első olyan rajzfilm, amelyben kritizálják Orbán Viktort. Korábban a németekkel volt egy csörte hasonló ügyben. A német közszolgálati televízió is animációs rajzfilmben karikírozta ki Orbanisztánt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.