Soha nem tettek le a kínai szülők elrabolt fiuk megtalálásáról, 32 év után sikerült nekik

2020. május 19., 13:40

Szerző:

32 év kellett hozzá, hogy egy DNS-teszt után újra láthassák Mao Jint. A most más néven élő, 34 éves férfi ezer kilométerrel távolabb nőtt fel igazi otthonától, ahol egy házaspár fogadta örökbe a közelmúltban feloldott kínai egykepolitika második évtizedében. Ma egy lakásdíszítési üzletet visz - írta a BBC nyomán az Index.

Mao Jint szülei akkor látták utoljára, amikor apjával sétált haza a bölcsődéből és

útközben megálltak egy szállodánál, ahol apja hideg vizet akart neki adni, és amíg a víz hűtését intézte, a fiút valaki felkapta.

A rövid leírásból nem derülnek ki az elrablás részletei, mindenesetre a rendőrség is nyomozott a Kínában nem ritka ügyben.

Anyja sem tett le fia felkutatásáról, százezer röplapot szórt szét, több műsorban, köztük az X-Factorban is megjelent, hogy az elrablásra felhívja a figyelmet, emellett más családok egyesítésével is foglalkozott, a hírek szerint 29 gyerek jutott vissza szüleihez a közreműködésével.

Koronavírus – Kína
Fotó: ROMAN PILIPEJ

Egy 2015-ös becslés szerint évente 20 ezer gyereket rabolnak el Kínában, hogy örökbeadásukból üzletet csináljanak.

Mao Jinért is fizettek örökbefogadó szülei, mai áron 270 ezer forintnak megfelelő összeget.

A fiúra - akinek az eltűnése miatt indított nyomozást sosem zárták le - DNS-vizsgálat nyomán találtak rá. A kínai állam 2009-ben hozott létre egy DNS-adatbázist, ennek révén már hatezer gyerek - vagy már felnőtt fiatal - talált rá vér szerinti szüleire. Egy másik program pedig négyezer gyereket juttatott vissza szüleihez 2016 óta.

Az nem derült ki, hogy kik rabolták el 32 évvel ezelőtt Mao Jint, aki elmondta, nem tudja, mit hoz a jövő, de több időt akar tölteni vér szerinti szüleivel.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.