Kínában valamiért letartóztatták az Interpol vezetőjét, aki egyúttal kínai kormánytag is – lemondott

2018. október 7., 21:06

Szerző:

Azonnali hatállyal lemondott az Interpol elnöki posztjáról a hazájában, Kínában törvénysértéssel megvádolt, napokkal ezelőtt nyomtalanul eltűnt Meng Hongwei (Meng Hung-vej), tudatta vasárnap este a lyoni székhelyű, nemzetközi rendőri szervezet a BBC-vel.

Szeptember 29-én Meng Hongwei (Meng Hung-vej) Franciaországból elindult Kínába, és azóta nem hallott róla senki semmit – egészen a lemondásáig.

Meng az Interpol vezetője, aki a kínai kormánynak is tagja.

Az Interpol tájékoztatásából az is kiderül, hogy a szervezet irányítását ideiglenesen a dél-koreai Kim Dzsong Jang eddigi alelnök veszi át, és a szervezet új elnökét a november 18-21-én Dubajban tartandó tanácskozáson választják majd meg.

Kína egyelőre csak annyit erősített meg most vasárnap, hogy valóban letartóztatták Menget, ám arról csak találgatni lehet, miért csukták le a Nemzetközi Rendőrségi vezetőjét. Meng feleségét és gyermekeit a francia hatóságok védelmükbe vették. Az asszony a South China Daily Morning Postnak azt nyilatkozta, utoljára férjétől egy SMS-t kapott, amelyben egy emotikon volt csupán „veszélyben vagyok” jelentéssel. Utána már nem kapott üzenetet, szerinte férje élete veszélyben van.

Meng ugyanis interpolos tisztsége mellett kínai kormánytag is, a belbiztonsági minisztérium helyettes minisztere, de idén tavasszal már nem kapott helyett a Kínai Kommunista Párt belbiztonsági bizottságában. Ez annak a jele lehet, hogy a Pártban elfogyott körülötte a levegő. A Post által megszólaltatott Kína-szakértő szerint a furcsa eset csak arra mutat rá, a kínai vezetés számára fontosabb a Párt, mint Kína külföldi megítélése: így előfordulhat, hogy a nemzetközi szerepvállalás, egyezmények dacára a párt ügye fontosabb volt.

Steve Tsang szerint azonban ez az eset rendkívül sokat ronthat Kína nemzetközi megítéléseben, hiszen ha a Párt ügyei mindent felülírhatnak, kérdés, hogy kínai tisztviselő vállalhat-e a jövőben olyan feladatokat, mint például az Interpol vezetése.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.