Kínában egy fehér folttal tüntetik el Micimackót, mert állítólag hasonlít az elnökre

2018. november 22., 11:46

Szerző:

2019. január 29-én jelenik meg PlayStation 4-re és Xbox One-ra a Kingdom Hearts 3 című videojáték, ami ötvözi a Square Enix kiadó által megjelentetett programok világait a Disney-mesék univerzumaival. Feltűnik benne Micimackó is a Százholdas pagony többi lakójával együtt. 

De Kínában csak úgy lehet forgalomba hozni a programot, ha Micimackót cenzúrázzák benne.

– írja a 24.hu.

Micimackót még tavaly tiltották be Kínában, ugyanis egyre több olyan mém jelent meg az interneten, amellyel azt akarták sugallni, hogy Xi Jinpinget hasonlít a mackóra. Márpedig Kínában az elnök szent és sérthetetlen, nem lehet belőle gúnyt űzni.

Ez természetesen a videojátékokra is vonatkozik, a Square Enix pedig nem engedheti meg magának, hogy egy ekkora piacon ne jelentesse meg a Kingdom Hearts 3-at. Tehát öncenzúrához folyamodtak: egy Kínából kiszivárgott képernyőmentés alapján a karaktert nem vágják ki a játékból, hanem egész egyszerűen eltakarják egy fehér folttal, amikor feltűnik a programban:

Fotó: Square Enix

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.