Kína-párti osztagok verik véresre a hongkongi tüntetőket

2019. július 22., 10:27

Szerző:

Hónapok óta zajlanak a kiadatási törvény elleni tüntetések Hongkongban. A jogilag Kínához tartozó, részben autonóm tartomány kormányzója lazított a Kínának és Tajvannak való kiadatás szabályain, ami több százezres tömegeket késztetett tiltakozásra.

A fekete ruhában tüntetőkkel szemben azonban megjelentek fehérbe öltözött szervezett csoportok, akik viszont a kormányzó és Kína mellett foglalnak állást, ám ezt távolról sem békés eszközökkel. A transzparenseiket tartó rudakkal esnek neki az egyébként békés tüntetőknek.

A helyiek szerint a maffia, a triádok tagjaiból álló osztagokról azt feltételezik, hogy anyagi támogatásban is részesülnek, de az biztos, hogy a hatalom támogatását élvezik, az egyik kerületi képviselőről is készült felvétel, ahogy gratulál és biztatja az erőszakos csoportok tagjait.

A rendőrök is eltűnnek a helyszínről, ha a megtámadják a tüntetőket.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.