Kezdődik a komolyzenei szezon Kismartonban

„Haydntól napjainkig“ – az idei classic.Esterhazy koncersorozat mottója. A sorozat íve a bécsi klasszikát a kismartoni kastélyban megalapozó koncertmester műveitől különböző ősbemutatókon keresztül egészen napjaink fiatal, feltörekvő tehetséges zenészeinek bemutatkozásáig és mesterkurzusokig terjed. A szervezők nem titkolt célja, hogy az egykor a zenei élet középpontjának számító Esterházy-kastély kínálata ma is a nemzetközi élvonalhoz tartozzon.

2016. február 28., 15:42

Rudolf Buchbinder zongoraművész nyitókoncertje
Már a nyitány is parádés lesz: Rudolf Buchbinder zongoraművész április 9-i zongoraestje az első hangverseny. Haydn zongoraszonátáinak első teljes hangfelvétele szintén az ő nevéhez fűződik.
A mesterzongoristát a nemzetközi zenei világ Beethoven műveinek egyik legismertebb tolmácsolójaként tartja számon. Bár már gyermekkorától jól ismeri Beethoven szonátáit, kiforrott előadóként azonban mégis alázatosan, soha el nem apadó kíváncsisággal és példaértékű alapossággal közelít hozzájuk, mégpedig Haydn zongoraszonátáin keresztül. Ezeknek a műveknek az első komplett hangfelvétele is Buchbinder nevéhez fűződik.
A második koncerten fellép Marlis Petersen, az ünnepelt szoprán. Őt erőteljes hangszíne, kristálytiszta intonációja, kitűnő szerepformálása és színpadi jelenléte miatt kedveli annyira a nagyközönség, s ezt a kismartoniak is átélhették: tavaly már fellépett itt egy dalesten.
Az idén Marlis Petersen vezetésével négy hang és ugyanannyi zongoristakéz idézi a korabeli szalonok kötetlen hangulatát és a zenekedvelők műélvezetét, természetesen korunk interpretációs elvárásainak megfelelve.
A koncert repertoárja az ismert zeneszerzők szólódarabjaitól egészen a daljátékig terjed majd és tolmácsolásuk közben a mély érzelmek mellett a szórakoztatáson lesz a hangsúly.
Részletek és jegyvásárlás itt.