Több száz ember próbált kitörni abból a 18 emeletes karanténból, ahova a németországi húsüzemben kialakult góc miatt zárták be őket

2020. június 22., 14:47

Szerző:

Rendőröket kellett bevetni Göttingenben, ahol a hétszáz karanténba kényszerített ember közül kétszáz megpróbált kitörni. Többen összecsaptak a rendőrökkel, akik közül nyolcan megsérültek - írja a hvg.hu.

Az emberek egy 18 emeletes házban vannak bezárva. Ha valakinek egy negatív tesztje van, újabb tesztet kell végezni rajta. Ha ez is negatív, akkor hagyhatja el a társasházat, de csak bizonyos feltételek mellett. Például kötelező maszkot viselnie.

A helyi hatóságok szerint kommunikációs problémák miatt alakult ki az erőszak, sok lakó nem értette ugyanis, miért van szükség második tesztre.

Koronavírus - Németország A Tönnies húsüzem logója az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Rheda-Wiedenbrückben
Fotó: Friedemann Vogel

A helyzetet rontja, hogy a lakóházban többségében szegények élnek, 19-39 négyzetméteres lakásokban, sok családban pedig több gyerek is van.

Mindeközben egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna–Vesztfália tartományban a koronavírus terjedésének megállítására, mert járványgóc alakult ki egy helyi húsüzemben. A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban vasárnapig ezernél is több fertőzést regisztráltak. Az üzemet bezárták, és elővigyázatosságból karanténra kötelezték csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert, az adminisztratív munkakört betöltőkön kívül mindenkit.

Koronavírus - Németország Védőmaszkot viselő katona áll a Tönnies húsüzem épületénél az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Rheda-Wiedenbrückben
Fotó: Friedemann Vogel

A rheda-wiedenbrückeni eset hatása a járvány alakulását mutató országos adatokban is megmutatkozik. A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) az utóbbi napokban rendre 500-nál több új fertőzöttről érkezik jelentés, holott június elejétől a hónap közepéig általában az 500-as határ alatt volt az új fertőzöttek napi száma. Szombatról vasárnapra 687 új esetet jelentettek az intézetnek a járási és városi egészségügyi hivatalok. Így a járvány kezdete óta 189 ezer 822 fertőzést mutattak ki.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.