Amerika választ - Biden előnye egyre nagyobb Pennsylvaniában és Georgiában is

Már negyedik napja tart a szavazatok számlálása az USA-ban. Győztest még korai hirdetni, de egyre komolyabb Joe Biden előnye.

2020. november 5., 06:19

Szerző:

Cikkünk folyamatosan frissül.

11:22

Ahogy Janez Jansa szlovén kormányfő kicsit félresikerülten túlbuzgóságában gratulált Donald Trumpnak az újraválasztáshoz, úgy Frank Bainimarama, Fidzsi miniszterelnöke is megpróbál élen járni, ő Joe Bidennek gratulált még a végeredmény megszületése előtt, írja a Guardian. Együtt kell megmenteni a bolygónkat a klímavészhelyzettől, és újjáépíteni a covid után. Most mindennél jobban van szükségünk egy olyan USA-ra, amely irányítja ezeket a nemzetközi erőfeszítéseket.

10:55

A CNN hírtelevízió és az Edison Research közvélemény-kutató közlése szerint Biden a legfrissebb, közép-európai idő szerint reggel 9 órai adatok szerint 7248 szavazattal vezetett Trump előtt, az összesen 16 elektort adó államban. A győzelemhez 270 elektort kell összegyűjteni; az állás jelenleg 253-214 Biden javára.

Ugyanakkor a szoros verseny miatt megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Georgia államban a voksok száz százalékának a feldolgozása után újra kell majd számolni a szavazatokat, és csak ezután lehet végeredményt hirdetni.

A másik négy állam közül, ahol még tart a szavazatszámlálás, három államban Biden vezet. A demokrata párti politikus előnye a 20 elektort adó Pennsylvaniában nem egészen 29 ezer, Nevadában (6 elektor) csaknem 23 ezer, Arizonában (11 elektor) pedig majdnem 30 ezer szavazat. Észak-Karolinában, ahol 15 elektori szavazat a tét, Trump vezet csaknem 80 ezer vokssal.

9:08

Biden: „Egyértelmű többséggel fogjuk megnyerni ezt a versenyt, a nemzet mögöttünk áll. Még nincs végleges eredmény, de a számok ezt mutatják – mondta a demokrata jelölt néhány órával ezlelőtt Wilmingtonban megtartott beszédében, Delaware államban.

8:25

Joe Biden nemrég tweetelt egyet: Nem szabad elfelejtenünk, hogy a politika célja nem a folyamatos háborúskodás fenntartása. (Guardian)

 

8:20

Továbbra sincs végeredmény az amerikai elnökválasztáson, a szavazatok számlálása folyik. A Guardian arról ír, egy Trump-kampánycsapatot vezető ember, Gary Coby tulajdonában lévő cég több ezer névtelen sms-üzenetet küldött Trump-híveknek csütörtökön, hogy vonuljanak az utcákra Philadelphiában ott, ahol még számlálják a szavazatokat, azt az álhírt terjesztve, hogy a Demokraták el akarják csalni a választásokat. A híveket a belvárosba küldték tüntetni.

 

22:07

A pennsylvaniai Republikánus Párt az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordul 

- jelentette be a párt vezetése.

A republikánusok állásfoglalást kérnek a bíróságtól arra vonatkozóan, hogy a választás napja után beérkezett szavazócédulákat különítsék el és ne vegyék figyelembe.

21:50

Donald Trump amerikai elnök teljes átláthatóságot követelt

és a jogi csaták folytatását ígérte abban a közleményben, amelyet helyi idő szerint péntek délután adott ki aláírásával a Fehér Ház.

Az elnök úgy fogalmazott: "hisszük, hogy az amerikai nép megérdemli a szavazatszámlálás és a szavazatok igazolási folyamatának teljes átláthatóságát, és ez immár nem egyetlen választásról szól. Ez az egész választási folyamatunkról szól".

Trump azt ígérte, hogy minden lehetséges jogi eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy "az amerikai népnek bizalma lehessen a kormányunkban". "Soha nem adom fel a küzdelmet értetek és a nemzetért" - zárta a közleményt az Egyesült Államok 45. elnöke.

Még a Fehér Ház közelménynek kiadása előtt Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje a Twitteren bírálta Trumpot. Mint írta: az elnöknek joga van a szavazatok újraszámlálását kérni és felszólamlani a feltételezett szabálytalanságok miatt, ha megvan rá a bizonyítéka, de "nincs igaza akkor, amikor azt mondja, hogy a választást elcsalták és ellopták".

Georgiában - még a Fehér Ház közleményének kiadása előtt - bejelentették az illetékesek, hogy a szoros verseny miatt újraszámlálják a voksokat. Péntek délutáni sajtókonferenciáján Brad Raffensperger georgiai államtitkár közölte: a Donald Trump és Joe Biden demokrata párti elnökjelöltre leadott szavazatok közötti különbség túl csekély, ezért mindenképpen újraszámlálás lesz. "A tét nagy" - tette hozzá. A hagyományosan republikánusokra szavazó délkeleti Georgiában a levélszavazatok számlálásakor megváltozott a helyzet, és Biden 1500 szavazatos előnyre tett szert.

Közben Joe Biden szóvivője, Andrew Bates azzal fenyegette meg Donald Trumpot, hogy amennyiben nem fogja elismerni a vereséget, akkor kivezettetik a Fehér Házból. "Az amerikai hatóságok teljes mértékben képesek rá, hogy kitoloncolják a betolakodókat a Fehér Házból" - jelentette ki a szóvivő.

A Biden-kampánytörzs bejelentette, hogy pénteken, az esti órákban beszédet mond Joe Biden, majd később az alelnökjelöltje, Kamala Harris is.

15:15

A legfrissebb adatok szerint – 95 százallkos feldolgozottsgánál már Biden vezet Pennsylvaniában, 5587 szavazattal.

Ha a demokrata jelölt ebben az államban nyerni tud, akkor ő lehet az Egyesült Államok következő elnöke.

13:13

Egy 2014-es Trump-tweet égeti le a most őrjöngő Trumpot

Guardian hírfolyama vette elő Trump 2014-es tweetjét, amelyben azt mondja a még jelenlegi elnök: "A győztesek és vesztesek közt az tesz különbséget, hogy hogy reagálnak a sors egyes fordulataira." 

Ahogy a tegnap éjjeli és azóta is folytatódó őrjöngő Trump-reakciókból látjuk, tényleg jól látható a különbség.

11:41

Így állnak

Jelenlegi állások:

• Georgia (99%-os feldogozottság ): Biden +917

• Nevada (89%): Biden +11,438

• Pennsylvania (94%): Trump +18,229 (azaz tovább csökkent a hátránya Bidennek)

• Arizona (90%): Biden +47,052

(Guardian)

 

10:37

Biden már vezet Georgiában,

a hagyományosan repulikánus államban 917 szavazattal, írja a Guardian.

10:32

Georgia elképesztő

Pennsylvaniában még 200 ezer szavazatot kell megszámolni, 18 ezerrel vezet Trump.  Georgia államban a szavazatok 99 százalékos feldolgozottságánál 464 (!!!) szavazattal vezet Trump, itt ötmillió szavazaton osztoznak.

 

10:17

Trump könyvből dühös

Azt hihetnénk, Trump dühöngő, magából kikelt szózatait a fejéből mondja, az indulat hajtja, de a Guardian észrevett egy fotót Kayleigh McEnanynál, aki Trump sajtóttikára, és ezen látható, hogy az éjjeli kirohanását is leírták neki, a hangsúlyosabb részeket csupa nagybetűvel.

 

10:12

Hogy állnak most? 

Bidennek a győzelemhez meg kellene nyernie kettőt Észak-Karolinából, Arizonából, Nevadából és Georgiából, vagy megnyernie Pennsylvaniát. 

Trumpnak pedig hármat Észak-Karolinából, Arizonából, Nevadából és Georgiából és mellé megnyernie Pennsylvaniát.

(Guardian)

 

 

9:55

Greta Thunberg 11 hónap után visszavágott Trumpnak

 

Donald Trump többször is élcelődött Greta Thunberg klímaaktivistán, egyszer azt tanácsolta neki, "Olyan nevetséges. Gretának dolgoznia kellene a dühkezelési problémáin, aztán üljön be egy jó kis régi mozira egy barátjával. Gréta, nyugi!"  

Az esetet a 444 idézi fel, mivel Thungberg a fenti tweet után 11 hónappal ugyanezekkel reagált Trump sorozatos elnökválasztási dühkitöréseire: "Olyan nevetséges. Donaldnak dolgoznia kellene a dühkezelési problémáin, aztán üljön be egy jó kis régi mozira egy barátjával. Donald, nyugi!" 

 

 

6:53

Biden tovább közelít Pennsylvaniában

26 ezerről 22 398 szavazatra csökkent Trump előnye Pennsylvaniában, írja a Guardian.

 

 

6:33

A demokrácia fontosabb a személynél - republikánusok támadják Trumpot

Már több republikánus képviselő is bírálja Donald Trump elnököt kijelentéseiért, hogy lejáratja az amerikai választási rendszert, írja az MTI. 

    Adam Kinzinger illinois-i kongresszusi képviő szerint Trump teljesen megalapozatlanul, bizonyíték nélkül választási csalással vádolta meg a Demokrata Pártot. "Ez őrület", írja Kinzinger a Twitteren. "Ha törvényességi aggályai vannak csalás miatt,  bizonyítékokra alapozva vigye bíróság elé. Hagyja abba a bizonyítottan fals információ terjesztését" - írta. 

    Larry Hogan, Maryland kormányzója, aki a 2024-es választásra szóba került már mint republikánus elnökjelölt, szintén kifakadt Trumpra.

    "Nincs mentsége az elnöknek a mai kijelentéseire, amelyek aláássák demokratikus eljárásrendünket. Amerika szavazatokat számol, és nekünk tisztelnünk kell a végeredményt, ahogy mindig is tettük. Sem választás, sem senki személye nem fontosabb demokráciánknál" - twitterezte Hogan.

    Marco Rubio - szintén republikánus - szenátor egyebek között azért bírálta Trumpot, mert az csalásnak mondta a szavazatszámlálás elhúzódását.

    "Az, hogy napokig tart a törvényes voksok számlálása, NEM csalás" - hangsúlyozta. Ahogy azt is, a bírósági jogorvoslat a szavazás után sem önkény.

    Az AP amerikai hírügynökség tételesen cáfolta Trumpnak a választást bíráló minden állítását, egyebek között emlékeztetett arra, hogy még sohasem történt meg az összes szavazat megszámlálása a választás napján, ráadásul nincs olyan törvény, sem pedig elvárás, amely szerint ennek így kellene történnie. A magas részvételi arány és a levélszavazatok feldolgozása a szokásoshoz képest lassítja a folyamatot néhány esetben, de nem az összesben - írta az AP. A rendőrség nyomoz az eset pontos körülményeinek tisztázása végett.

6:14

A járványtól leginkább sújtott amerikai megyék zömében Trumpra szavaztak

 

A 376 megye 93 százalékában támogatja a lakosság nagyobb része Trumpot, holott ezeken a területeken szenvedik meg leginkább a pandémiát.

 Az AP 110 ezer szavazóra kiterjedő országos felmérése szerint egyébként Trump híveinek 36 százaléka úgy véli, a járványt az elnök tökéletesen vagy elég jól kordában tartja, 47 százalék pedig úgy ítéli meg, hogy csak valamennyire.

Joe Biden szavazótáborában 82 százalék azok aránya, akik szerint egyáltalán nincs ellenőrzés alatt a ragály.  

A Trumpra szavazók fele a gazdaságot és a munkahelyeket tartja a legfontosabb kérdésnek, a járványt csak a negyedük. Biden oldalán 60 százalék tartja a legégetőbb problémának a pandémiát.

(MTI)

 

 

5:48

Elképesztő szoros a verseny Georgiában 

99 százalékos feldolgozottságnál gyakorlatilag döntetlenre áll a verseny Georgia államban, Trump és Biden is 49,4 százalékon áll, Trump előnye kevesebb mint 2000 szavazat, miközben összesen 5 millió szavazatot adtak le rájuk. Az állam 16 elektori szavazatról dönt.

 

5:47

Leállított a Facebook egy Trump-hívő fake news csoportot 

A Facebook csütörtökön letiltotta a Stop the Steal - Állítsd meg a lopást - nevű népes amerikai csoportot, mert annak több tagja erőszakra buzdított, sokan pedig hamisan állították, hogy a Demokrata Párt elcsalja az elnökválasztást, írja az MTI. A 350 ezer tagú Facebook-csoport Donald Tump jelenlegi elnök híve. Akadnak más, hasonlóan Trumpot éltető, és egészen frissen - a szavazatszámlálás elhúzódása alatt - szerveződött csoportok, ám azok jóval kisebbek. "A csoport azért alakult, hogy törvénytelennek állítsa be a választási folyamatot, a választási eljárást, és erőszakra buzdító, aggasztó felhívásokkal szembes

 

 

 

5:30

Trump előnye egyre kisebb Pennysylvaniában

Trump előnye Pennsylvaniában már csak 26 ezer szavazat, írja a Guardian frissülő cikke, a feldolgozottság 95 százalékos. A folyamatosan számlált levélszavazatok 60-90 százalékát itt Joe Biden nyeri. Itt is érvényesült az országos trend, hogy a demokraták inkább levélben, a republikánusok pedig személyesen szavaztak. Ezért is vezetett annyira Trump a választás elején, aztán jött és jön fel Biden. Ebben az államban 20 elektori helyről döntenek, ha ezt behúzza Biden, minden eldőlt.

 

 

5:17

Csalás, ő nyert, vádak - Donald Trump sajtótájékoztatót tartott, és perelni akar 

Ha a "jogszerű" voksokat számolják, akkor ő nyerte a választást - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján, írja az MTI. 

Mint mondta: azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, ő úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek. "Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok" - mondta. Konkrét példák és bizonyítékok említése nélkül hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban. "Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást" - fogalmazott. Elismerte, hogy Georgiában és Pennsylvaniában a szavazatszámlálás során jelentősen csökkent az előnye.  

Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a választás tisztaságáról folyó viták szerinte valószínűleg a szövetségi alkotmánybíróság elé kerülnek majd. Trump és a Republikánus Párt egyébként már három tagállamban nyújtott be perkeresetet, a Philadelphia megyei választási bizottságot külön is beperelték, mert nem tette lehetővé, hogy a szavazatszámlálásnál jelen lehessenek republikánus megfigyelők. Michiganben és Georgiában a bírák szinte azonnal visszautasították a perkeresetek befogadását, Pennsylvaniában azonban Trump jogászcsapata győzelmet aratott, mert az érintett választási bizottságoknál lehetővé tették, hogy a Republikánus Párt munkatársai megfigyelőként jelen lehessenek a voksok megszámlálásánál.      

Ugyanakkor Pennsylvania főügyésze, Josh Shapiro - akit az amerikai sajtó demokrata pártiként mutatott be - a CNN televíziónak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a Trump-kampány perkeresetei "inkább politikai, mint jogi dokumentumok". Bill Stepien, Trump kampánymenedzsere - még az esti sajtótájékoztató előtt - újságíróknak bejelentette, hogy Wisconsinban a szavazatok teljes újraszámlálását fogja kérni. A szintén vitatott nevadai választásokról szólva Jason Miller, a Trump-kampány szóvivője azt közölte: "a szó szoros értelmében véve minden egyes szavazatot megvizsgálunk majd". Miller szerint péntekre egyértelmű lesz, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnökeként folytatja a következő négy évben is.  

Csütörtökön Joe Biden demokrata párti elnökjelölt szintén a saját győzelmét jövendölte. "Nem kétséges, hogy amikor a szavazatok számlálása befejeződik, akkor Harris szenátort (Kamala Harris alelnökjelöltet) és engem nyilvánítanak majd győztesnek" - mondta rövid nyilatkozatában Biden. Tartózkodott azonban attól, hogy győztesnek mondja magát. Biden arra kérte az amerikaiakat, hogy legyenek türelmesek. "A demokrácia néha zűrzavaros, és néha kis türelmet is igényel. De ezt a türelmet siker koronázza immár több mint 240 év óta" - jegyezte meg.

21:05

A spanyol ajkú amerikaiak harmada Trumpra szavazott

A republikánusok megerősödtek a spanyol ajkú amerikaiak körében - állapította meg a keddi választásokat követően a The Washington Post című lap csütörtökön.

A lap csaknem egészoldalas riportot szentelt a spanyol ajkú közösség választói viselkedésének. Miami spanyoljai váratlanul elfordultak Bidentől című összeállításában elsősorban a Miamiban és környékén élő spanyol ajkú választókat szólaltatta meg az elnökválasztással kapcsolatban.

A legtöbb nyilatkozó úgy fogalmazott, hogy az újraválasztásáért küzdő Donald Trump elnök gazdaságpolitikája miatt szavazott rá, miközben elutasította a demokrata párti Joe Biden járványhelyzetre vonatkozó figyelmeztetéseit. Joe Garcia, Miami-Dade Demokrata Pártjának volt vezetője például azt mondta: "A mi emberünk (Biden) állandóan csak a Covidról beszélt és szájmaszkot viselt. A másik (Trump) nagy kampánygyűléseket tartott, ahol rengetegen jelentek meg, fellendülésről beszélt és életerősnek látszott".

A The Washington Post helyszínen szerzett tapasztalatai szerint a kubai és a venezuelai bevándorlók körében termékeny talajra találtak a Republikánus Párt kampányában hangoztatott nézetek, miszerint a demokraták kormányon "szocialista programot" valósítanának meg.

A hagyományosan inkább a demokratákra szavazó spanyol ajkú amerikaiak egyharmada országosan is Donald Trumpra és a republikánus politikusokra voksolt. 

20:50 

4250 milliárd forintnyi dollárt kampányoltak el az idei választáson

Mintegy 14 milliárd dollárt adományoztak a 2020-as választásokon induló amerikai politikusoknak.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) csütörtöki riportjában közölt összeg a választásokon induló összes politikusra vonatkozik: képviselő-, és szenátorjelöltekre, valamint kormányzói tisztségért indulókra és az Egyesült Államok elnökjelöltjeire egyaránt. Az elnökségért nemcsak Donald Trump hivatalban lévő elnök és Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje indult, hanem a Zöld Párt és a Libertárius Párt is indított jelöltet, illetve hat egyéni jelölt szintén "bejelentkezett" a posztra.

A politikusok kampányait megtámogató, mintegy 14 milliárd dollárnyi adomány az NPR értékelése szerint abszolút rekord, kétszerese a 2016-os választásokon felajánlott összegnek.

A rádió kiemelte, hogy a támogatások - a nagyságuk ellenére is - nem segítették a kiszemelt politikust a célja elérésében. A Demokrata Párt és adományozói például rengeteg pénzt fektettek abba, hogy megnöveljék a szövetségi szenátusi bársonyszékeik számát, sőt, akár többséget is szerezzenek a törvényhozás felsőházában, a szenátusban.

Befolyásos republikánus szenátorok vetélytársaiként induló demokrata párti politikusokat támogattak nagy összegekkel. Így például Kentuckyban Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője, Dél-Karolinában Lindsey Graham, szintén befolyásos republikánus szenátor - Donald Trump egyik szoros szövetségese -, vagy Maine államban Susan Collins szenátorasszony kihívóit rekordösszegekkel támogatták, azonban sikertelenül. Mindhárom republikánus szenátor megőrizte ugyanis a választói bizalmát.

Amy McGrath egykori vadászpilóta Kentuckyban indult, és 88 millió dollárt költött - nagyrészt felajánlásokból - az 1985 óta szenátor Mitch McConnell legyőzésére. Graham szenátor kihívója, Jaime Harrison, aki egyébként a Demokrata Párt dél-karolinai elnöke is, 108 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze, elsősorban Kaliforniából és New York államból érkező adományokból, és mégis nagy arányban maradt alul. Az NPR idézte Lindsey Graham szenátort, aki a választások éjszakáján úgy fogalmazott: "Kalifornia és New York valamennyi baloldalijának üzenem: sok pénzt vesztegettetek el".

A republikánusok is elkönyvelhettek ilyen jellegű kudarcokat. Mozgósították a párt támogatóit annak érdekében, hogy a választásokon alulmaradjon Alexandria Ocasio-Cortez, a Demokrata Párt balszárnyához sorolt fiatal képviselőnő. Kihívójának, John Cummings volt rendőrnek több mint 10 millió dollárt gyűjtöttek össze, de Ocasio-Cortez 35 százalékkal több szavazatot kapott.

A demokrata párti politikusok egyik legnagyobb magánadományozója az amerikai közrádió szerint Michael Bloomberg, New York-i milliárdos, a republikánusoké pedig Sheldon Adelson milliárdos üzletember volt.

 19.08

Még 50 ezer szavazat vár számlálásra Georgia-ban

Fulton megye befejezte a szavazatszámlálást, várhatóan ezeket hamarosan hozzáadják a hivatalos statisztikához. A maradék voksok még meg tudják fordítani az államot, ahol jelenleg 14 ezer szavazattal vezet Trump.

 

18.30

Biden növelte az előnyét Nevadában

Körülbelül 8 ezerről 11 ezerre ugrott az előnye az újonnan megszámolt voksoknak köszönhetően. A feldolgozottság csupán egy százalékkal nőtt, úgyhogy túl nagy friss következtetéseket nem lehet levonni ebből.

 

17.41

Trump csapata sajtótájékoztatót tart

Több ezer hamisított levélszavazatról beszélnek Nevadában. Szövetségi szinten perelnek azért, hogy leálljon a szavazatok száma az államban. Szerintük jelenleg is zajlik az illegális szavazatok számlálása: elmondták, hogy több száz szabálytalanságot észleltek. Elmondásuk szerint "a transzparencia nem politikai ügy."

Újságírói kérdésekre nem válaszolnak, viszont a mikrofon elé raktak két szavazót, akik elmondásuk szerint személyesen is a szabálytalanságok áldozataivá váltak. Egy nő azt állította, hogy neki, és a szobatársának is ellopták a szavazatát, míg egy férfi elmondta, hogy nem hagyták, hogy megfigyelje a szavazás folyamatát. Ez utóbbi a járványhelyzet miatt nem is meglepő.

Trump csapatának tagjai a teljes nevüket sem árulták el újságírói kérdésre. Azt mondták nekik, hogy "önök azért vannak itt, hogy átvegyék az információkat."

"Ez volt a legszürreálisabb dolog, amit valaha láttam" - kommentált a CBS műsorvezetője.

 

16.56

Véget ért a georgiai sajtótájékoztató

Az újságírói kérdésekre adott válaszok nem árultak el több konkrétumot az eredményről. Gabriel Sterling választási biztos ismét hangsúlyozta a pontos számlálás fontosságát, és megköszönte a georgiai szavazók türelmét.

A következő sajtótájékoztató Nevadában lesz magyar idő szerint este hatkor.

 

16.45

Estig nem lesz eredmény

A szóvivő elmondta, hogy idén először történik papír-alapú szavazás szavazógépek helyett az államban. Úgy becslik, hogy estig el fog tartani a munka, de még ma befejezik. Így magyar idő szerint a hajnali órákban hirdethet majd végeredményt az állam.

 

16.40

Elkezdődött a georgiai sajtótájékoztató

Nem Raffensperger tartja, hanem egy helyettese, mert az államtitkár találkozón van. Egyelőre a szavazatfeldolgozás folyamatáról beszél: az aláírások ellenőrzése és a levélszavazatok bevitele a rendszerbe sok ideig tart, és inkább akarnak lenni pontosak, mint gyorsak.

Még 60 ezer számolatlan szavazat van hátra. Nagyon fáradtak.

 

16.25

Öt perc, és kezdődik a sajtótájékoztató

Georgiában, ahonnan egy ideje nem érkeztek új hírek, sajtótájékoztatót ad Brad Raffensperger államtitkár a helyzetről 16 óra 30 perckor (helyi idő szerint reggel 10.30-kor). A CBS élőben közvetíti az atlantai tájékoztatót, de mi is írjuk majd a friss infókat.

Az államról kora délután érkezett a legfrissebb hír, mégpedig az, hogy Biden 18,5 ezer szavazatra csökkentette hátrányát Trumppal szemben.

 

 

 

16:07

A Kreml nem kívánja kommentálni az amerikai elnökválasztást,

amíg nem tisztázódik a helyzet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön.

 Moszkvai sajtótájékoztatóján Peszkov azzal kapcsolatban sem kívánt nyilatkozni, hogy az Egyesült Államok mindeddig nem vádolta meg Oroszországot az idei választásokba való beavatkozással.

"Bármit, ami az országunkkal kapcsolatos, vörös posztónak tekintenek az Egyesült Államokban, ezért hadd ne kommentáljunk most semmit. Az amerikaiaknak talán maguknak kellene átlátniuk az ügyeiket" - hangoztatta a szóvivő.

 

13.40

Kiderült, mikor számíthatunk eredményekre három államban

Jelenleg öt helyen zajlik komoly verseny az elektori szavazatokért, ebből háromról már tudni, mikor kaphatunk konkrét eredményeket. Georgiában, Nevadában, és Arizonában is előre bejelentettek sajtótájékoztatókat:

- Helyi idő szerint 10.30-kor, itthon 16.30-kor Georgiában lesz tájékoztató. Itt jelenleg 96 százalékos feldolgozottság mellett körülbelül 18,5 ezer szavazattal vezet Trump, de Biden egyre inkább behozni látszik hátrányát.

- Helyi idő szerint délben, azaz itthon este hatkor fogunk hallani Nevadából, ahol hosszú órák óta 75 százalékon áll a feldolgozottság, és mindössze 8 ezer szavazattal vezet Biden.

- Amerikában az esti, nálunk a hajnali órákban pedig Arizonából érkeznek majd hírek. Az itteni versenyt több médium, köztük a Fox News és az Associated Press is eldőltnek nyilvánította már Biden javára, a maradék, 12 százaléknyi szavazat számlálása pedig azért akadozik, mert Trump hívei az utcán követelik, hogy számolják őket gyorsabban.

FRISSÍTÉS: Lapunk a CNN forrására hivatkozva hibásan vette át a nevadai sajtótájékoztató idejét. Az magyar idő szerint nem hatkor, hanem egy órával később, este hétkor kezdődik.

 

13.18

A vidék nagy része Trumpé, de a nagyvárosok Biden felé húznak

Ahogy Magyarországon is, az USA-ban is létezik az a jelenség, hogy a nagyvárosokban élők inkább szavaznak választásokon a progresszív jelöltre, míg a vidékiek konzervatívabbak. Idén több helyen extrém módon jelenik meg ez: Például az egyik eldöntetlen államban, Nevadában csupán két megyében vezet a tizenhétből Biden, pont ott, ahol a két nagyváros, Reno és Las Vegas találhatóak - az állam egészének viszonylatában viszont így is ő áll az élen jelenleg.

 

12.50

Végre történt valami: Georgiában már Trump nyakába liheg Biden

Elég eseménytelen volt az utolsó pár óra, de most már az USA-ban is hajnalodik, és várható, hogy jobban beindulnak a történések. A legutóbbi fejlemény az, hogy végre előrébb jutottak a georgai Fulton megyében a maradék 10 ezer szavazattal, és 8,351-at meg is számoltak közülük, tudósít a CNN.

Az eredmény pontosan az, amit várni lehetett: az új voksok döbbsége Bidené, így most már 30 ezer helyett csak 18,5 ezer szavazattal vezet az elnök. 96 százalékos feldolgozottság mellett ez azt jelenti, hogy még van esély arra, hogy kékre színeződik Georgia. Az biztos, hogy itt is elég izgalmas lesz a verseny hajrája.

 

11.23

Nagyon úgy néz ki, hogy a szenátus a republikánusoké lehet

Az elnöki posztért zajló meccs mellett a szenátusi választáson is szoros a helyzet a két amerikai párt között: eddig a demokraták és a republikánusok is 48 széket szereztek meg. Jelenleg három eredményre várunk, az alaszkaira, az észak-karolinaira, valamint a georgiaira. A New York Times szerint mindhárom államban a republikánus jelölt vezet magas feldolgozottság mellett, így sanszos, hogy ezen a fronton győzelmet arathat Trump pártja. Még egy kisebb siker lehet számukra, hogy úgy néz ki, a képviselőházban is csökkenni fog a demokrata többség.

 

 

10.16

Vanity Fair: Trump üvöltözve hívta fel a Fox News tulajdonosát, mert nem tetszett neki a műsor

Bizarr epizódról szerzett tudomást a Vanity Fair újságírója: A lap szerint helyi idő szerint éjjel fél tizenkettőkor üvöltve hívta fel Donald Trump a Fox News tulajdonosát, Rupert Murdoch-ot, mert a csatorna elsőként nyilvánította eldöntöttnek az arizonai versenyt Biden javára. Itt tüntettek azóta Trump hívei, és bár Biden előnye már nem akkora, mint szerda éjszaka volt, nagy esély nincs arra, hogy megváltozik a végeredmény. Murdoch pedig az elnök követelésére sem volt hajlandó változtatni a híradásokon.

A médiamogul és Trump egyébként hónapok óta hidegháborúzik egymással. Az elnöknek nem tetszettek azok a közvéleménykutatások, amiket a csatorna csinált, és az első elnökjelölti vitát moderáló, a Foxnál dolgozó Chris Wallace-szal is bőven voltak problémái. Ellene egyébként Trump tanácsadója, Sam Nunberg most azzal a kritikával élt, hogy az általa is vezetett választási közvetítésben túl sokat beszél.

 

10.04

Georgia legfontosabb megyéjében nem pihennek a számlálók

Fulton megye szavazatszámlálási bizottsága úgy döntött, nem állnak meg az éjszaka közepén pihenni, hanem végigszámolják a 10 ezer maradék szavazatot, amiket az előzetes, illetve a tengerentúli katonai személyzet voksai tesznek ki, írja a CNN. A megyében eddig 3000 szavazat/órás sebességgel dolgoztak, így körülbelül három-négy óra múlva várható itt eredmény.

Fulton megye egyébként egy demokrata fellegvár, így az elkövetkező órákban komoly esély van arra, hogy Biden felzárkózik a Georgia-ban jelenleg vezető Trumphoz.

 

9:46

Videón, ahogy Trump támogatói két ellentétes dologért tüntetnek

Amerikai idő szerint hajnali fél háromtól több államban szünetel, vagy lelassul pár órára a szavazatszámlálás, de addig is van mit nézni. Például itt ez a videó, amiben összevágták az Arizonában a szavazatszámlálás folytatásáért, Michiganben pedig a számlálás leállításáért tüntető Trump-pártiakat.

Igen, a bal oldali képernyőn azt kántálják, hogy "Count that vote! (Számoljátok a szavazatokat!)" a jobb oldalin pedig azt, hogy "Stop the count! (Állítsák le a számolást!)"

Kis amerikai abszurd egy percben:

 

 

9:29

A republikánusok bizakodnak, de már őket is idegesíti Rudy Giuliani

Habár a republikánus párt tagjai bíznak abban, hogy Pennsylvania, Georgia és Arizona Trumpé lehet az elkövetkező órákban, többük értetlenül áll azelőtt, hogy az elnök jogi csapatának tagja, Rudy Giuliani képviseli leghangosabban az érdekeit a választások során is. New York volt polgármestere választási csalásokról, és halott emberek nevében leadott szavazatokról hangoztatott alaptalan vádakat, és az elnök a Legfelsőbb Bírósághoz is őt küldte el, hogy megpróbálja őket meggyőzni arról, hogy változtassák meg Pennsylvániában az érvényes szavazatok leadási határidejét.

"Nem tudom megérteni, hogyan tűnik fel Rudy újra és újra" - mondta el egy republikánus a CNN-nek.

9:01

Biden meggyengült Arizonában

Eddig úgy nézett ki, Biden simán viszi Arizonát (az Associated Press már eldöntöttnek nyilvánította az ottani versenyt), de a Maricopa megyéből most nyilvántartásba került szavazatok után már kb. 10 ezer vokssal kisebb lett az előnye.

Ebben az államban tüntettek Trump támogatói amellett, hogy folytassák a szavazatok számlálását, ami természetesen meg is történt.

8:07

Pennsylvania egyik legfontosabb részében befejezték a levélszavazatok számolását, most pihennek egyet

Allegheny-ben, ami az állam egyik legfontosabb körzetének számít a választás szempontjából, összesen 313,072 levélszavazatot számoltak össze. Az megye fővárosát, Pittsburgh-öt is magába foglaló terület több körzetében még nem végeztek a személyes szavazatok összesítésével, ezt a munkát helyi idő szerint csütörtök kora reggel fogják folytatni.

 

7:42

Így számolják a szavazatokat Pennsylvaniában

A CNN stábja meglátogatott egy szavazatszámláló bizottságot Pennsylvania államban, amiért komoly harc folyik. Videót is készítettek a folyamatról, amiben többek között azt is elmagyarázzák, miért kell várni a választás napjáig a levélszavazatok számolásának megkezdésével.

A videót itt lehet megnézni.

 

7:11

Egyre szorosabb a verseny Georgia-ban

Az eddig erősen Trumphoz hajló államban szűk 23 ezer szavazatra csökkent az elnök előnye 98 százalékos feldolgozottság mellett. Ez azt jelenti, hogy Bidennek még van esélye arra, hogy a verseny hajrájában megfordítsa ezt az államot. A volt alelnöknek már csak gyakorlatilag egy állam megnyerésére van szüksége ahhoz, hogy övé legyen az elnöki szék.

 

6:58

Biden fél lábbal a Fehér Házban

Hat államban továbbra is számolják a szavazatokat, Joe Bidennek egyetlen győzelem is elég lehet az elnökséghez. A legfontosabb államokban Trump ugyan vezet, de előnye egyre csökken – nem véletlen kardoskodik a szavazatszámlálás leállításáért.

A legtöbb elektori szavazattal bíró állam, ahol még nem hirdettek győztest, Pennsylvania: itt előre figyelmeztettek, hogy a számolás akár napokig is eltarthat. Szerdán még Trump előnye több mint 600 ezer szavazat volt, ez csütörtökre kevesebb, mint 165 ezer szavazatra csökkent.

Georgiában, ami 16 elektori szavazatával szintén értékesnek számít, egész éjjel számolni fogják a hátralévő 90 ezer szavazatot, ami azt jelenti, hogy magyar idő szerint délután megszülethet a nem hivatalos végeredmény. Trump továbbra is vezet, de előnye fokozatosan csökken: korábbi több százezres előnye 29 ezer szavazatra csökkent.

Arizonában is számolják még a szavazatokat, 86 százalékos feldolgozottságnál Biden előnye közel 80 ezer szavazat. Eközben a választási bizottság épülete előtt piros sapkás Trump szimpatizánsok és rendőrök is megjelentek.

 

6.38

Tüntetések Arizonában és Portlandben

Utcára vonultak a Donald Trumpot támogatók Arizona államban, ahol az éjszaka folyamán jelentősen megnőtt az elnökre leadott szavazatok száma. A tüntetők azt követelik, hogy folytassák a szavazatszámlálást az államban, ahol Trumpnak ismét van esélye a győzelemre.

Közben Portlandben, Oregon állam fővárosában (ahol Trump nyert) a Biden-pártiak kezdtek zavargásokat. Ők is azt követelik, hogy számolják meg rendesen a szavazatokat. Az Independent szerint itt erőszakosabb a megmozdulás, Kate Brown republikánus kormányzó már a Nemzeti Gárdát is készenlétbe helyezte.

Washington államban szintén az utcára vonultak a demokratákat támogatók, de itt inkább jelképes megmozdulásról van szó, hiszen az államban Biden sima győzelmet aratott.

 

6.22

Az éjszaka folyamán

Michigan államban is eredményt hirdettek. Joe Biden 99 százalékos feldolgozottságnál nagyjából 130 ezer szavazattal vezet, így a korábban kérdéses sorsúnak számító állam 16 elektora is hozzá került. Közben Trump hívei követelik, hogy állítsák le a voksok számlálását az államban.

A szerdai eseményekei itt követtük:

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.