Izraeli hadsereg: az ENSZ segélyszervezetének székhelyét használja a Hamász

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) gázai székhelye alatt az iszlamista Hamász terrorszervezet adatkezelő központot épített ki – jelentette ki az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

2024. február 11., 15:59

Szerző:

Az alagútban számítógépeket, nagy teljesítményű szervereket, azokat üzemeltető ipari akkumulátorokat és az azokat működtető Hamász-fegyveresek lakóhelyiségeit tárták fel az izraeli katonák. Mivel mindez az UNRWA központja alatt volt, Izrael nem sújtotta légicsapásokkal ezt a helyet, melyhez a palesztin foglyok kihallgatásával szerzett információ vezette el Gázaváros előkelő Rimal negyedében – írja az izraeli hadsereg

Az alagút főbejárata egy UNRWA-iskola alatt volt, de ezt a Hamász már korábban elzárta. Az izraeli katonai mérnökök körülbelül nyolc méter mélyen megtalálták a járat legmagasabban fekvő részét, és azon keresztül tárták fel. A mintegy hétszáz méter hosszú folyosónak számos elágazása van, s egy padlóval, csempével, légkondicionálóval és világítótestekkel kiépített, tágas helyiségbe vezet, ahol a hadsereg szerint a Hamász informatikai és titkosszolgálati munkatársai az adatközpontot felügyelték és kezelték. 

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász hírszerzésre, adatfeldolgozásra és kommunikációra használta a szerverfarmot. A gondosan szigetelt és kiépített szerverteremben talált merevlemezek és a számítógépek egy részét Izraelbe vitték, és az alagutat fel fogják robbantani. 

Az IDF közlése szerint a kihallgatások során több, különösen fontos, a Gázai övezet alatti katonai létesítményről szereztek tudomást, melyeket a következő hónapokban felszámolnak. 

Az UNRWA központjáért az ENSZ személyzetének kimenekítése után csatát vívott a Hamász és az izraeli hadsereg. Az épületegyüttesben elfoglalása után több, a Hamászhoz tartozó fegyverraktárt találtak, melyekben gránátok, rakéták, robbanóanyagok és nagy mennyiségű fegyver volt. 

Az izraeli katonai szóvivők szerint a segélyszervezet irodáiban olyan dokumentumokra leltek, melyek arra utaltak, hogy az irodákat a Hamász fegyveresei is használták. Úgy vélik, az UNRWA dolgozóinak tudniuk kellett róla, hogy a Hamász alagutat ás alattuk, sőt a Hamász föld alatti infrastruktúráját is az ENSZ épületétől lefelé vezető elektromos kábelek látták el árammal. 

Az izraeli katonák megérkezése előtt az UNRWA számítógépeit elvitték, elvágták a térfigyelő kamerák kábeleit, és törölték az azokhoz kapcsolódó adatokat, a hadsereg szerint azért, hogy elrejtsék a Hamász és az ENSZ palesztin segélyszervezetének együttműködését. Az UNRWA vezetése tagadja ezt a kapcsolatot. 

Izrael januárban azzal vádolta meg az ENSZ segélyszervezetének tizenkét munkatársát, hogy részt vettek a Hamász október 7-i átfogó támadásában, melyben megöltek mintegy ezerkétszáz embert és a Gázai övezetbe hurcoltak több mint kétszázötven túszt. Az izraeli vádak nyomán több ország beszüntette az UNRWA pénzügyi támogatását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kitelepített emberek ivóvizet hoznak az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) egyik iskolája udvaráról Hán Júniszban, a Gázai övezet déli részén 2023. október 20-án. Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).