Hárman meghaltak Szíriában egy izraeli légitámadás miatt

Robbanószerkezeteket találtak az út mentén, erre ment a válasz.

2020. november 18., 05:48

Szerző:

Izrael légicsapást mért Iránhoz köthető szíriai célpontokra szerdára virradó éjjel, miután katonái út mentén elhelyezett pokolgépeket találtak a Golán-fennsíkon húzódó közös határ mentén, írja az MTI.

Szíria szerint a műveletben három katona vesztette életét és egy megsebesült. A határ mentén talált házilagos készítésű szerkezeteket állítólag egy "iráni vezetésű szíriai osztag" telepítette.

Izrael válaszul az iráni al-Kudsz elitalakulatokhoz és a szíriai hadsereghez tartozó célpontokra mért csapást, köztük "raktárakra, parancsnoki állásokra és katonai bázisokra", továbbá a szíriai légvédelem rakétaütegeire.

Az elmúlt években Izrael hasonló légitámadások százait hajtotta végre, de az ilyen műveletekről csak ritkán számol be.

Izrael Iránt tartja az őt fenyegető legnagyobb veszélynek, és azt hangoztatja, hogy nem tűr el állandó iráni katonai jelenlétet Szíriában, különösen nem a határai közelében. Irán ugyanakkor Aszad szíriai elnök legfőbb szövetségese az ország közel egy évtizede zajló polgárháborújában, amelyben katonai tanácsadókat és szövetséges milíciákat is bevetett az Aszadhoz hű erők oldalán.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.