Itt a vége, Heinz-Christian Strache befejezi a politikai pályafutását

2019. október 1., 11:51

Szerző:

Befejezi politikai karrierjét Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, akinek videóbotránya miatt felbomlott az előző kormánykoalíció.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke sajtótájékoztatón jelentette be kedden Bécsben, hogy felfüggeszti párttagságát, és egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

A bejelentés röviddel megelőzte az FPÖ vezetőségének keddi tanácskozását, amelyen Strache kizárása is felmerülhetett volna. A vasárnapi előrehozott választáson az Osztrák Szabadságpárt 17,3 százalékot szerzett, és ezzel a párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal meggyengült a 2017-es választásokhoz képest. Strache 14 éves elnökség után májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ vezető tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven kiszivárgott egy titokban készített felvétel, amelynek a tanúsága szerint 2017 júliusában ő és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt. A volt FPÖ elnök akkor azt mondta, ha megveszik neki a Kronen Zeitungot és a befolyásos osztrák bulvárlap szimpátiáját, akkor pártja győzelme esetén állami megbízás lesz ígért. A  botrány magával rántotta az osztrák kormányt, is, vége lett az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciója. Most vasárnap előrehozott választást tartottak, amelyen az ÖVP magabiztos győzelmet aratott. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.