Ismét vörösre festi a vér a tengereket

Az IWC 1986 óta tart fenn moratóriumot a kereskedelmi célú bálnavadászatra vonatkozóan, ami ellen Izland és Norvégia jogi kifogásokat emelt, Japán pedig - kihasználva az IWC joghézagát, mely megengedi a bálnák "tudományos célra" történő vadászatát - továbbra is kereskedelmi célú bálnavadászatot folytat. Hogy a bálnavadászatot az IWC ellenőrzése alá vonják, az IWC elnöke javasolta, hogy a fenti országok hivatalosan is kapjanak kereskedelmi bálnavadászati kvótát az elkövetkezendő 10 évre.

2010. április 30., 09:21

"A javasolt kvótákat nem az IWC tudományos módszerei segítségével határozzák meg, hanem politikai alkudozás eredményeként jönnének létre." - jelentette kis Wendy Elliot, a WWF fajvédelmi programjának vezetője. "Politikai alapon felállítani a kvótákat egyértelmű visszalépés lenne az IWC számára."

Amennyiben elfogadják, az új javaslat legitimmé tenné a kereskedelmi célú bálnavadászatot a Déli-óceán bálnavédelmi területén, ahol ezt az IWC 1994 óta tiltja. A Déli-óceán jelenti több bálnafaj (például a kék bálna, a hosszúszárnyú bálna és a közönséges barázdásbálna) legfőbb táplálkozási területét. Néhány bálnafaj kizárólag a Déli-óceán területén táplálkozik - míg a téli hónapok során, miközben a trópusi vizekig felúsznak, egyáltalán nem táplálkoznak.

"Ha egyetlen hely van a Földön, ahol a bálnák teljes védelmet érdemelnek, ez a Déli-óceán. A kereskedelmi célú bálnavadászat engedélyezése egy olyan területen, ahol a bálnák ennyire sérülékenyek, mindenfajta logikának ellentmond." - mondja a WWF munkatársa.

Az IWC elnöke kvóták felállítását javasolta továbbá olyan bálnafajokra vonatkozóan is, melyeket a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) végveszélyben lévőként tart nyilván. A közönséges barázdásbálna és a tőkebálna is végveszélyben lévő faj, mivel egyedszámuk súlyosan lecsökkent a korábbi ellenőrizetlen bálnavadászat miatt, ugyanakkor e javaslat 65 közönséges barázdásbálna legyilkolását tenné lehetővé a Déli-óceánban és 500 tőkebálnáét az Csendes-óceán északi területén egy 10 éves időszakon belül.

A tőkebálna egyedszámát a bálnavadászat a Csendes-óceán északi részén 42.000-ről 8.600-ra csökkentette a XX. század második felében. Nem tisztázott, azóta milyen mértékben jött helyre e bálnapopuláció. 725.000 közönséges barázdásbálnát gyilkoltak le a déli féltekén a XX. században. A legutóbbi becslés szerint a mostani egyedszámuk 15.178-ra tehető.

Az IWC tagjai következő éves találkozójuk során döntenek a javaslat elfogadásáról a marokkói Agadir városában június 21. és 25. között. A WWF felhívást intéz minden, az IWC találkozón részt vevő államhoz, hogy az IWC-ben születő döntéseiket a tudomány és a felelős gazdálkodás elve vezérelje - közölte a

WWF.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.