230 embert tartóztattak le gyújtogatás vádjával Indonéziában, a füst miatt repülőjáratok százai késtek

2019. szeptember 19., 19:22

Szerző:

Az indonéz rendőrség csütörtökön közölte, hogy letartóztatott 230, gyújtogatással vádolt embert. A gyújtogatások nyomán kialakuló füst egészségügyi problémákat és komoly fennakadásokat  okoz Délkelet-Ázsia nagy részén.

Dedi Prasetyo indonéz országos rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a letartóztatott emberek között van három, hétfőn elfogott személy, aki megpróbált tüzet gyújtani takarmánynövény-termesztés céljából a 140 vadon élő veszélyeztetett  elefántnak otthont adó Tesso Nilo Nemzeti Parkban. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzése szerint az említett személyek akár tíz év börtönt is kaphatnak a területszerzés céljából okozott gyújtogatás miatt.

A hatóságok a múlt héten pedig lezártak egy legalább 49,  ültetvényezéssel foglalkozó vállalkozás tulajdonában álló területet, miután tüzekre bukkantak ott. Az indonéz katasztrófavédelem csütörtökön több mint 4300 tűzfészket jegyzett fel az országban. A hatóságok több mint 29 ezer embert vetettek be a csaknem 329 ezer hektárt felperzselő lángok oltása céljából.

Az Indonéziában tomboló tüzek évek óta problémát okoznak Indonéziában, ami kiélezi a viszonyt a szomszédos országokkal is. A tüzekből felszálló, egészségkárosító hatású füst Indonézián kívül Szingapúrt, Malajziát, illetve Thaiföld déli részét is ellepte.

A füst okozta rossz látási viszonyok miatt légi járatok százai késtek Indonéziában és Malajziában, ahol a hatóságok iskolák százait voltak kénytelenek bezárni. Ez utóbbi csak Malajziában 1,5 millió diákot érint. Szingapúrban csütörtökön közepes és egészségtelen mértékű légszennyezettséget mértek.

Az indonéziai tüzekből származó füst csütörtökön beborította Thaiföld legdélebbi tartományait. A thai hatóságok közlése szerint a légszennyezettség szintje veszélyes szintet ért el az elmúlt napokban.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.