Hruscsov unokája: Orbán keményvonalasabb, mint Putyin

Nyikita Hruscsov unokája, Ninya az orosz tüntetések, Navalnij relevanciája, valamint Putyin vélelmezett betegsége mellett arról is beszélt, hogy Orbán és Putyin kölcsönösen fontosak egymásnak.

2021. február 1., 13:40

Szerző:

 

Új korszak látszik kibontakozni Oroszországban, aminek legutolsó, markáns jele az Alekszej Navalnij védelmében sok városban szervezett tüntetéshullám – nyilatkozta a Klubrádiónak Nyikita Szergejevics Hruscsov unokája. Az Oroszországban zajló tüntetések kapcsán Nyina, a Világpolitikai Intézet (World Policy Institute) Orosz Programjának (Russia Project) vezetője elmondta, ha Oroszországban tüntetnek, mindenki erőszakra számít, ő azonban puszta jelenlétével szeretné kifejezni véleményét, ezért vesz részt a tüntetéseken. Elmondása szerint a tüntetések hatására Oroszországban - Hongkong és Belarusz példájához hasonlóan - leállították a telefonos szolgáltatásokat, és csak jó néhány óra elteltével kapcsolták azt vissza. 

Navalnij letartóztatásáról úgy fogalmazott, hogy a tüntetők számára azt jelezte, hogy az állam szétesőben van. "Valami új korszak van kibontakozóban, mert már nemcsak egy téma van, hanem az állam működésképtelenségével összefüggésben egyszerre több minden a felszínre bukkant."

Hozzátette: Navalnij börtönben tartása nagyobb veszély a hatalom számára, mintha kiengednék.

Néhány héttel ezelőtt Navalnij mutatta meg a nemzetközi sajtónak az Oroszország déli részén található hatalmas palotát is, amit azóta Putyin volt dzsúdótársa, Arkagyij Rotenberg üzletember vállalt magára. Hruscsov unokája, Nyina ennek kapcsán elmondta: nemzetközi szinten azt tapasztalja, hogy a médiában nagy felháborodást keltett az ügy, de az oroszokat ez nem sokkolja, nem csinálnak belőle drámát, mert ez a fajta életmód mindig is sajátja volt az orosz-szovjet politikai elitnek. 

Véleménye szerint nem kizárt, hogy Putyin utolsó évét tölti a hatalomban az őszi választások előtt, ugyanis a gazdaság hanyatlóban, egyre nagyobb az elégedetlenség, azonban a putyinizmus az oroszok szemében garanciát jelentett arra, hogy a Nyugat nem tud beavatkozni Oroszország belügyeibe. Putyin vélelmezett betegsége kapcsán elmondta, hogy rendkívül ritkán látják az elnököt, leginkább csak hallják, hogy utasítja a munkatársait, és ez alapján vélik reálisnak a jelenlétét. "Nekem az a benyomásom, hogy csak jelképes, de nem valóságos az ő jelenléte. Dimitrij Medvegyev kormányfőt megint előveszi, ami jelzi, hogy valószínűleg ő lesz az, akinek átadja ismét a stafétabotot" - mondta.

A Putyin-Orbán kapcsolat kapcsán kijelentette: szerinte Orbán sokkal keményvonalasabb, mint Putyin.

Szerinte az Unió szempontjából Putyin számára valóban nagyon hasznos az Orbánhoz fűződő kapcsolat, azonban az a tapasztalata, hogy Nyugaton túl sokat feltételeznek Putyinról, hogy képes számos országra nyomást gyakorolni - szerinte nincs neki ekkora hatalma. Véleménye szerint minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel, Orbán és Putyin kölcsönösen hosszú ideje hasznosak egymásnak.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.