Hipertöbbség: a szocialisták túlnyerték magukat

Abszolút többséget, az 577 képviselői helyből 314-et szerzett meg Szocialista Párt (PS) a nemzetgyűlési választások második fordulójában. A Liberation szerint az viszont még "rejtély", hogy mit fog csinálni a baloldal mostantól. Félő, hogy az 1981-es baloldali győzelemhez hasonlóan két éven belül megszorítások következnek - írta a lap.

2012. június 18., 08:54

Az abszolút többséghez 289 mandátum szükséges.

A kormányban két minisztert adó Zöldek 17 képviselői helyet kaptak, ami azt jelenti, hogy a párt most először önálló frakciót tud alakítani. A radikális Baloldali Frontnak azonban erre az elért 10 mandátummal nem lesz lehetősége.

A Martinique szigetén megválasztott két független baloldali képviselővel együtt az új parlamenti baloldal 343 képviselővel rendelkezik a nemzetgyűlésben.

Az ellenzékbe szorult jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) 194, az Új Centrum nevű párt 14, és az egyéb jobboldali formációk 21 képviselői helyet nyertek el, ezzel a parlamenti jobboldal 229 fős lesz.



A szélsőjobboldal három mandátumot kapott, ebből kettőt a Nemzeti Front, míg a centrista Modemnek két szék jutott a nemzetgyűlésben.

A részvételi arány 57 százalékos volt, ami nagyon alacsonynak számít Franciaországban - írta az MTI.

Francia sajtó: válsághelyzetben szocialista hegemónia

A nemzetgyűlési választásokon szerzett abszolút többséggel a franciaországi döntéshozói és végrehajtó hatalom valamennyi ágát mostantól irányító szocialisták előtt álló hatalmas feladatokra figyelmeztettek a hétfői francia napilapok.

A

Libérationcímlapján Francois Hollande államfő egészalakos fotója látható, rajta a Királyi baloldal felirattal. A baloldali napilap 18 oldalt szentelt a szocialisták elsöprő győzelmének. Hipertöbbség című szerkesztőségi írásában a lap arra emlékeztetett, hogy a Szocialista Párt az elmúlt egy évben több mint hegemonikus hatalomra tett szert azzal, hogy minden hatalmi ágat megszerzett magának (a megyék, a régiók és a szenátus után a nemzetgyűlés irányítását is).

Az viszont még "rejtély" a lap szerint, hogy mit fog csinálni a baloldal mostantól. "Kevés dolgot ígértek az elnökválasztási kampányban. Néhány szimbolikus intézkedést már megvalósított a kormány" - hangsúlyozta a lap, és szerinte félő, hogy az 1981-es baloldali győzelemhez hasonlóan két éven belül megszorítások következnek. "A gazdasági és ipari válság, a versenyképességben való lemaradás, a tömeges munkanélküliség olyan bombák, amelyek kirobbantották (a hatalomból) a most leköszönőket, és egy másik elnök és új felelősök felé irányították a franciákat" - írta a Libération.

A Le Figaro szerint is "hibátlan politikai maratont zár" most a Szocialista Párt, amely az elmúlt kilenc hónapban alapjaiban változtatta meg a francia politikai térképet. Hatalmas program című szerkesztőségi írásában a konzervatív lap üdvözölte, hogy az államfő minden hatalmat megkapott arra, hogy "szembenézzen az Európát és Franciaországot elborító példa nélküli válsággal". A lap szerint vitathatatlan Francois Hollande fő célja a gazdasági növekedés beindításáról, de az még nem világos, hogy milyen eszközökkel. A Le Figaro arra figyelmeztetett: mindenekelőtt a költségvetési egyensúlyt kell megteremteni, csökkenteni kellene a vállalkozások terheit, abbahagyni a munkából és megtakarításból meggazdagodottak megbélyegzését, rendezni a viszonyt Németországgal, valamint harmonizálni az eurózóna gazdasági, fiskális és költségvetési politikáját.

A Le Parisien című fővárosi lap címlapján a szocialisták Grand Slam-győzelméről cikkezett. A Les Échos című vezető gazdasági napilap pedig címlapján azt írta, hogy Francois Hollande egyértelmű többséget kapott a kormányzáshoz.

A regionális újságok közül a legolvasottabb Sud-Ouest címlapján Ségolene Royalnak, a 2007-es elnökválasztás baloldali vesztesének, az államfő négy gyermeke anyjának fotója látható; ő az egyetlen ismert szocialista politikus, aki kikapott a nemzetgyűlési választásokon, és várhatóan el kell köszönnie az országos politizálástól.

A Le Dauphiné címlapján pedig vesztesek felirat alatt Royalé mellett a szélsőjobboldali Marine Le Pen és a centrista Francois Bayrou fotója látható, nekik szintén nem sikerült képviselői helyet szerezniük.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.