Hiába ígért Macron minimálbéremelést, a francia baloldal bizalmatlansági indítvánnyal váltaná le a kormányát

2018. december 11., 19:20

Szerző:

Már nem csak a sárgamellényes mozgalom párizsi lázadását kirobbantó, új üzemanyagadó bevezetésétől kényszerül visszakozni Emmanuel Macron francia elnök, hanem eddigi gazdaságpolitikáját feladva szociális intézkedésekkel próbálja nyugalomra bírni a csökkenő életszínvonal miatt elégedetlen francia lakosságot. Macron keddi televíziós beszédében „gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából.

Konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére: a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik. Franciaországban jelenleg – a 35 órás munkahétre – 1498,47 euró (jelenlegi árfolyamon 484 ezer forint) a bruttó minimálbér.

A 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékot fizetni, a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől. Ezen felül Macron arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz.

Emmanuel Macron

A francia államfő jogosnak nevezte a sárgamellényesek elégedetlenségét, jelezte, hogy megértette a dühöt, az azzal járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, és érzékeltette, tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban. „Semmilyen elégedetlenség nem igazolhatja egy rendőr, egy csendőr megtámadását. Amikor az erőszak elszabadul, a szabadság véget ér" – mondta Macron.

Nem hatották meg az elnök szavai pártja ellenzékét. Franciaországban ugyan a mindenkori elnök nevezi ki a kormányfőt és kabinetjét, azonban leváltani csak a nemzetgyűlés tudja a kabinetet. A francia Szocialista Párt (PS) a radikális baloldali Lázadó Franciaországgal és a Francia Kommunista Párttal együtt emiatt bizalmatlansági indítványt nyújtott be az Édouard Philippe miniszterelnök és kabinetje ellen.

Azonban mivel a baloldalnak nincs nemzetgyűlési többsége, lépésük csak akkor érheti el hatását, ha a kormánypártok – a Macron által életre hívott baloldali-liberális En Marche és a centrista Demokratikus Mozgalom – csökkenő népszerűsége miatt saját pártjaik beáldozzák a besározódott kormányfőt.