Hetven amerikai diplomata és tudományos szaktekintély, köztük Francis Fukuyama és Charles Gati tiltakozik a CEU száműzése ellen

2018. november 29., 09:12

Szerző:

– A felsőoktatási intézmények védelme elengedhetetlen része a demokráciának. A tudományos szabadság elleni rajtaütés csak az egyik eleme, a veszélyes magyarországi fejlemények sorozatának, Orbán Viktor miniszterelnök vezetése alatt. A kampány a CEU ellen egy erősen szimbolikus lépés egy olyan létfontosságú intézmény esetében, amely éppen azért alakult, hogy elősegítse a transzatlanti eszméket és értékeket: a demokráciát, a nyitottság és az esélyegyenlőséget.

A szöveg abban a november 11-i nyílt levélben szerepel, amelyet Thomas O. Melia említett a lapunknak adott interjúban. A volt helyettes államtitkár, a PEN America washingtoni igazgatója, s a Transzatlanti Demokrácia Munkacsoport Irányító Bizottságának tagja ugyanis ez utóbbi szervezetének kezdeményezésére nyilvánosan állt ki a CEU száműzetése ellen.

A kemény hangú szöveget világhírű szaktekintélyek írták alá, mint Francis Fukuyama amerikai filozófus, politikai közgazdász és író, vagy éppen a magyar származású amerikai politológus professzor, Charles Gati. Összesen 70-en, köztük számos egykori amerikai kormányzati hivatalnok, diplomata, így például nagykövetek egész sora szignálta eddig.

A levél felidézi a CEU alapítását, küldetését, valamint azt, hogy az intézmény a létrehozásakor is megfelelt a törvényi kötelezettségeknek, ám miután az Orbán-kormány és a Fidesz-KDNP tavaly tavasszal önkényesen felülírta, s módosította a felsőoktatási tevékenységet rendező jogszabályi hátteret, az intézmény az újraszabott feltételeknek is meg tudott felelni.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Arról is írnak, hogy a Donald Trump amerikai elnök vezette washingtoni adminisztráció, az Egyesült Államok képviselőinek és szenátorainak a többsége is szolidaritásáról biztosította a CEU-t, továbbá az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David B. Cornstein személyesen is igyekezett közbenjárni az ügyben, főként miután New York állam kormányzója és oktatási hivatala igazolását adta ahhoz, hogy a CEU felsőoktatási tevékenységet végez a szövetségi államban működő oktatási intézményben, a Bard College-ben.

Az Orbán-kormány csaknem egy éve nem hajlandó aláírni New York állammal a CEU budapesti működését lehetővé tevő megállapodást. „Miközben a Trump-adminisztráció Magyarország elvek szerinti elkötelezettséget vár Magyarországtól, nem látjuk a magyar kormány hajlandóságát arra, hogy elvi támogatásáról biztosítsa az Egyesült Államok kormányának kiemelt fontosságú kérését, és ezt olyan sértésként kell értékelnünk, amely kárt okoz az amerikai-magyar kapcsolatok jövőjének.

Amikor egy illiberális vezető ellenséges lépést tesz egy eredendően amerikai intézmény ellen, azt az Egyesült Államoknak nyilvánvalóan jogsértésként kell értékelnie,

megfelelő nyilvánosságot biztosítania az ügynek, és világos, hatékony lépésekben kell felelősségre vonnia az illető kormányt. A NATO tagjaként azt is biztosítanunk kell, hogy Magyarország felelősséget vállaljon a demokratikus szabadságjogok fenntartásában, amelyeken a az észak-atlanti szervezet ereje nyugszik” – hangzik a levél. Mindezek nyomán az aláírók felidézik, a CEU december 1-ig tudott haladékot adni arra, hogy az Orbán-kormány aláírja a megállapodás, és az egyetem képzéseit meg lehessen szervezni Magyarországon. A tudományos élet neves szereplői felhívták ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az „arcátlan halogatással” Fidesz és Orbán Viktor már így is súlyos károkat okozott a rangos magyar-amerikai egyetemnek, mindennek pedig szerintük

 következménye kell, hogy legyen az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokban.

A többi között azt is javasolják az amerikai kormánynak, hogy értékelje le a magyar kormányzattal folytatott diplomáciai találkozók szintjét, Cornstein pedig nyíltan álljon ki az amerikai érdekek mellett. Nemcsak a CEU, mint amerikai intézmény miatt, hanem azért is, mert az illiberális hatalom egyértelműen szembemegy az amerikai alapvető, alkotmányos szabadságjogokkal.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.