Harry herceg és felesége visszavonul, nem látják el a brit királyi család tagjaiként betöltött szerepüket többé

2020. január 8., 20:44

Szerző:

Visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő.

Harry, Sussex hercege - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben - feleségével közös Instagram-oldalán szerda este közölte, hogy Meghannel együtt "progresszív, új szerepkörre" törekszik a monarchia intézményrendszerén belül.

Harry herceg és Meghan Markle
Fotó: Twitter

A házaspár a közlemény szerint azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljon, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában töltik majd.

Harry és Meghan egyértelművé tette, hogy nem szakítja meg a kapcsolatot a királyi családdal, továbbra is teljes mértékben eleget tesznek az uralkodóval, a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösséggel és az általuk patronált társadalmi szervezetekkel szembeni kötelezettségeiknek.

Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, vagyis Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor apja után a hetedik a trónutódlási sorban.

Kérdés - és ezt a házaspár szerda esti bejelentése sem tisztázza -, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szereptől. Nem ismert egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás hercegként, illetve hercegnőként őket megillető jogáról is.

Az utóbbi hónapokban már voltak jelei annak, hogy Harry és amerikai felesége a saját útját kívánja járni. A Buckingham-palota - a királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - decemberben bejelentette, hogy a hercegi pár a kisgyermekkel együtt "hosszabb időre" elvonul, Meghan édesanyjával tölti a karácsonyi ünnepeket, és csak az új évben tér haza.

Harry és Meghan mindemellett megelégelte a folyamatos sajtófigyelmet is, és a herceg ősszel több lap ellen jogi eljárást indított, azon a címen, hogy rendszeresen hamis, lejárató történeteket tesznek közzé Meghanról.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.