Csaknem tizenötezer birkával a fedélzetén felborult egy hajó Romániában

2019. november 25., 10:25

Szerző:

Nem sokkal indulása után, 14 500 élő juhval a fedélzetén oldalára borult egy hajó a romániai Midia kikötőjénél - írja a 444 a BBC alapján. A palaui zászló alatt hajózó, szírekből és egy libanoniból álló legénységgel dolgozó Queen Hind nevű hajó Szaúd-Arábiába tartott. Románia az Európai Unió harmadik legnagyobb juhtenyésztő országa, az Öböl-országokba pedig sok bárányt és birkát exportálnak.

A baleset okát még nem tudni pontosan, de a hatóságok gyanúja szerint túl sok állatot zsúfoltak össze a raktérben.

A legénység egyik tagja a vízbe zuhant, de őt és a többieket is hamar kimentették. A szállítmány döntő többsége a hajó gyomrában rekedt, 32 juh a tengerben úszott, de ezeket az állatokat is sikerült megmenteni. A hajó fogságába esett juhok közül sokan megfulladhattak. Vasárnap katonák, rendőrök, tengerészek és speciális búvárok is küzdöttek a hajóért és az állatokért. A mentést hétfőn folytatják, miután éjszakára felfüggesztették.

A nagyexportőrnek számító Romániából borzalmas körülmények között szállítanak juhokat hajón arab országokba. A járatokat állatjogi aktivisták többször is halálhajóknak nevezték. Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős korábbi EU-biztos nyáron állatjóléti okokra hivatkozva felszólította Romániát, hogy állítsa le 70 ezer juh Öböl-beli exportját.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.