Az egyik demokrata szenátorjelölt nyert Georgiában, a másik jelenleg vezet

2021. január 6., 13:53

Szerző:

Szoros a verseny.

 

A CNN és más médiumok előrejelzése szerint Raphael Warnock szoros versenyben legyőzte a hivatalban lévő republikánus Kelly Loefflert. A különbség David Perdue és John Osoff között is rendkívül kicsi - írja a hvg.hu.

A voksoknak nagyjából 98 százalékát számolták már meg az egyesült államokbeli Georgia államban kedden rendezett szenátusi pótválasztáson, amelynek tétje a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában.

A CNN és más médiumok szerint a két székért indult verseny közül az egyik már eldőlt: a demokrata párti Raphael Warnock nyer a hivatalban lévő republikánus szenátor, Kelly Loeffler ellen. Ő lesz az állam első fekete képviselője a szenátusban- írják.

Warnock cikkünk megjelenésekor, 98 százalékos feldolgozottságnál 50,6 százalékkal vezet.

A másik szenátusi helyért a hivatalban lévő republikánus David Perdue ellen John Osoff indult, és jelenleg 50,1 százalékos az előnye.

Georgiában azért kellett pótválasztást tartani, mert egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i voksoláson.

Amennyiben a republikánusoknak sikerül akár csak az egyik helyet ismét elnyerni Georgiában, akkor meg tudják tartani az ellenőrzést a szenátus felett. Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor mindkét pártnak ugyanannyi – 50-50 – helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben a szavazások alkalmával Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök voksa döntene.