A járvány végéig már nem dönt a Néppárt a Fidesz kizárásáról, fontosabb dolguk is van

2020. április 7., 15:42

Szerző:

Ahogy Orbán Viktornak „nincs ideje” mostanság a Néppárt ügyeivel foglalkozni, úgy valójában a Néppártnak sincs érkezése a Fidesszel foglalkozni, hiszen a járvány Magyarországon kívül más országokat is sújt Európában, nota bene: az összeset.

Vagyis belátható időn belül nem fog dönteni az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról.

Mint az EURologus írja, a koronavírus fizikailag is lehetetlenné teszi, hogy több száz fő összegyűljön a politikai közgyűlésre. „A testület csak a koronavírus miatt bevezetett kijárási és utazási korlátozások feloldása után fog összeülni” – válaszolta Donald Tusk néppárti elnök kommunikációs stábja a portál kérdésére. Tusk irodája még csak találgatásokba sem bocsátkozott azzal kapcsolatban, hogy a néppárti vezetők mikor gyűlhetnek össze legközelebb.

Orbán Viktor Nagyszebenben Orbán és Tusk Nagyszebenben 2019 májusában
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az optimista becslések szerint is

hónapok telhetnek még el, mire újraindulhat a politikai élet Brüsszelben.

A belga kormány épp most tervezi, hogy május 3-ig meghosszabbítja a kijárási korlátozásokat, és ha ezt a határidőt sikerül is tartani, akkor is csak fokozatosan fogják feloldani az intézkedéseket.

Ugyanakkor más is van: a portál szerint a magyar koronavírus-törvény által kiváltott nemzetközi felháborodás csak mellékszála annak a most kibontakozó drámának, amely alapjaiban rengetheti meg az egész Európai Uniót. Ennek a tétje lényegében az, hogy

lesz-e még a járvány levonultával olyan európai politikai színtér, ahol a Néppárt vagy más összeurópai politikai tömörülés számít.

 

A koronavírus okozta gazdasági válság beláthatatlan következményekkel járhat a kontinens számára. A McKinsey tanácsadó cég frissen publikált elemzésének legoptimistább forgatókönyve szerint is

legalább egy évig tarthat, mire az európai gazdaság talpra áll.

A spanyol és olasz kormányok hetek arra kérik az európai kollégáikat, hogy a szolidaritás szellemében bocsássanak ki közös eurókötvényeket, amelyekből a válságkezelést finanszírozni lehetne. A költségvetési fegyelem iránt hagyományosan elkötelezett német és északnyugat-európai kormányok számára azonban továbbra is elfogadhatatlan, hogy ilyen mértékben kezességet vállaljanak a magas államadósságot felhalmozó és túlköltekező déli államok iránt, mert az hosszabb távon oda vezethet, hogy állandó transzferekkel kell majd ezeket az a gazdaságokat életben tartaniuk. A gazdasági összeomlás is egy létező forgatókönyv. 

A koronavírus miatt határozatlan időre elhalasztották az április 25-re tervezett tisztújító kongresszust, amelyen új pártelnököt választottak volna, miután az Angela Merkel utódjának szánt Annegret Kramp-Karrenbauer lemondott a pozíciójáról.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.