Félnek a Fideszben, hogy kizárás lesz a vége

2019. július 30., 10:28

Szerző:

Az őszi önkormányzati választástól nem, attól viszont tartanak a Fidesz politikusai, hogy a pártot a felfüggesztés után ki is zárják a konzervatív pártcsaládból, az Európai Néppártból – írja tusnádfürdői háttérbeszélgetésekre hivatkozva a Népszava. Bár szombati beszédében Orbán Viktor nem sok szót vesztegetett a kizárás lehetőségére, csak annyit mondott, ősszel születhet meg a döntés, fideszes körökben aggódnak, hogy a kizárás az Európai Néppártból, a Fidesz, illetve az Orbán-kormány befolyásának a csökkenését vonja maga után a nemzetközi színtéren.

– Jelenleg nem lehet kijelenteni, hogy a Fidesz még az év végén is az Európai Néppárt tagja lesz, de természetesen senki nem örülne egy ilyen forgatókönyvnek

– mondta a Népszava egyik forrása.

A Fidesz néppárti tagságát márciusban függesztették fel az Orbán-kormány EU-ellenes plakátkampánya miatt. Manfred Weber volt néppárti csúcsjelölt utána azt mondta, hogy ha a fideszes politikusok szavazatain múlna, ő nem is akarna az Európai Bizottság elnöke lenni, június elején pedig ő szellőztette meg azt is, hogy Emmanuel Macron francia elnök Orbán Viktorral összefogva nyírta ki a csúcsjelölti rendszert. 

Ha kizárják az Európai Néppártból, a 14 fideszes képviselő a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) frakciójába ülhet át az Európai Parlamentben. Ebben a tömörülésben ülnek az Osztrák Szabadságpárt, az Alternatíva Németországnak, a francia Nemzeti Gyűlés (RN) és a Matteo Salvini olasz belügyminiszter fémjelezte Liga képviselői is. Matteo Salvini és Marine Le Pen RN-vezér is tárt karokkal várja Orbán Viktor pártját.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.