Fémtolvajok a német vasúton

A rézből és más értékes fémekből készült vasúti felszerelések lopása nem magyarországi sajátosság: a pontosságáról híres német vasút 4.900 vonata késett az első félévben a kábellopások miatt. A rendőrség ugyan kevéssé sikeres, de a vasút inkább: mióta jelző-lakkal vonják be a vezetékeket, jelentősen csökkent a lopások száma.

2013. augusztus 8., 11:50

Összesen több, mint 60.000 percet késtek az év első felében a német vonatok a hiányzó vezetékek miatt. A tapasztalatok szerint a tettesek között mind alkalmi tolvajok, mind szervezett bandák találhatók. A bűncselekményekre főként az előbbiek fizetnek rá: nem egyszer találtak már tolvajokat, akikkel végzett az áram, vagy a vonat gázolta halálra őket.

A kábellopások nem korlátozódnak a vasútra, hanem más hálózatokat is érintenek. A Deutsche Telekomnál az első félévben vagy 130 rézkábel-lopást regisztráltak, ami komoly zavarokhoz vezetett a telefonos és internetes hálózatokban. Még nagyobb károkat szenvedett a német Vodafon: Lipcse körzetében idén már hét alkalommal loptak el kábelt. A tettesek egyúttal az üvegszál-kábeleket is átvágták, aminek következtében kereken 55.000 Internet-előfizető maradt egy időre összeköttetés nélkül.

A fő érintett mindenesetre a vasút, ahol a fokozott őrzés mellett hatásos új módszerrel védekeznek: a kábelekre különleges lakkot fújnak, amelynek alapján annak eredete felismerhető. A módszer alkalmazása óta a lopások 40 százalékkal estek vissza.

Az érintett vállalatok egyébként a Die Welt szerint panaszolják, hogy a rendőrség nem fordít elég figyelmet a kábellopások elkövetőinek felderítésére. Ami annál aggasztóbb, mert a további, szervezett lopások, a velük járó rongálások nem csak a távközlési hálózatokat, hanem azt egész áramellátást veszélybe sodorhatják.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.