Felmentették az érseket, akit szexuális zaklatás eltussolásával vádoltak

2018. december 6., 17:52

Szerző:

Felmentette a bíróság Adelaide volt érsekét, Philip Wilsont, akit májusban azért ítéltek el, mert a vádak szerint az 1970-es években eltussolta, hogy egy pedofil pap, James Fletcher gyerekeket molesztált – írja a CNN.

Csütörtöki ítéletében az ausztrál bíróság elfogadta Fletcher fellebbezését. Az indokolás szerint ésszerű kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a volt érsek valóban elkövette-e a bűntényt.

A 68 éves Wilson volt eddig a legmagasabb rangú katolikus egyházi személy, akit azzal gyanúsítottak, hogy szexuális visszaéléseket tussolt el. 2015-ben emeltek ellene vádat, idén a bíróság házi őrizetet szabott ki rá.

Fotó: Youtube

Wilson az 1970-es évek közepén segédpap volt Új-Dél-Wales-ben, ahol egy katolikus pap, Fletcher ministráns fiúkat molesztált. A vádak szerint a volt érsek hiába értesült a gyerekektől a visszaélésekről, nem jelentette azokat a hatóságoknak, így hozzájárult ahhoz, hogy Fletcher egyházon belül maradjon, és további gyerekeket molesztáljon.

Fletchert 2004-ben elítélték gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt, és tíz év börtönbüntetésre ítélték. Két évvel később a börtönben halt meg.

(A hvg.hu nyomán.)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.