A Fidesz EP-képviselői nem szavazták meg az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról szóló állásfoglalást

2019. november 28., 16:58

Szerző:

Nem szavazták meg a Fidesz EP-képviselői azt a nem kötelező érvényű állásfoglalást, amely közvetve a nők elleni erőszak megfékezésére hivatott Isztambuli Egyezmény ratifikálására szólítja fel az EU késlekedő tagországait – derül ki a Euronews cikkéből. A határozat az Európai Tanácsot kéri, hogy lépjen fel az ügyben, és végre Magyarország, Bulgária, Csehország, Lettország, Litvánia, Szlovénia és az Egyesült Királyság is bólintson rá a megállapodásra. 

Bár a fideszesek nem szavazták meg, az állásfoglalás simán, 500 szavazattal 91 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett átment az Európai Parlamenten. Megállapítása szerint egyes tagországokban támadják az egyezményt és kampányolnak ellene, szándékosan félreértve a tartalmát. 

Az Orbán-kormány 2014-ben ugyan aláírta az Isztambuli egyezményt, de a ratifikációját azóta is folyamatosan halasztja. Amikor Varga Judit igazságügyi minisztert a parlamenti bizottságbeli meghallgatásán megkérdezték a ratifikációról, úgy válaszolt, csak „politikai hiszti” az egész.

Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottságról szóló összeállításunkat csütörtökön megjelent lapszámunkban olvashatják el.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.