Hatalmas rakéta-sorozatvetőt tesztelt Észak-Korea, Kim Dzsong Un személyesen irányított

2019. augusztus 25., 08:33

Szerző:

Észak-Korea új fejlesztésű, nagy kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett - jelentette vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség. A híradás szerint a szombaton végrehajtott teszt sikeres volt. Kim Dzsong Un hangoztatta, hogy valóban hatalmas fegyverről van szó. Észak-Koreának folytatnia kell a koreai stílusú stratégiai és taktikai fegyverek fejlesztését - emelte ki a phenjani vezető.

Szakértők szerint a sorozatos rakéta- és egyéb fegyvertesztek célja, hogy Észak-Korea bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások esetleges felújítása esetére. Az párbeszéd lényegében holtpontra jutott, miután Donald Trump amerikai elnök eredménytelen megbeszélést folytatott Kim Dzsong Unnal februárban Vietnamban.

Dél-Korea vezérkari főnöksége szombaton arról adott hírt, hogy Észak-Korea valószínűleg újabb rakétakísérleteket hajtott végre. Feltételezésük szerint ismét két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki közel negyedórás eltéréssel a Japán-tengerbe az ország keleti részén fekvő Szondok város környékéről.

Észak-Korea egy ideje olyan nagy kaliberű rakéta-sorozatvető kifejlesztésére törekszik, amelynek lövedékei rövid hatótávolságú rakétákra emlékeztetnek. Augusztus 1-jén Phenjan hasonló bejelentést tett a rakéta-sorozatvető újabb sikeres tesztjéről, egy nappal azt követően, hogy dél-koreai források arról adtak hírt, Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétákat tesztelt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.