Súlyosan bántalmazzák az Észak-Koreába visszatoloncolt nőket az állambiztonságiak és a rendőrök

2020. július 28., 13:52

Szerző:

Súlyos bántalmazások érték azokat a külföldre menekült észak-koreai nőket, akiket a helyi hatóságok visszatoloncoltak hazájukba – derül ki az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) keddi jelentéséből.

A 2009-től 2019 között Észak-Koreában fogvatartott száz nő tanúvallomását tartalmazó vizsgálat kiemeli, hogy a jobb élet és munkalehetőség reményében külföldre menekülő nők gyakran embercsempészek áldozataivá váltak, és rabszolgamunkára vagy szexuális szolgáltatásokra kényszerítették őket.

A vallomások szerint a hazatoloncolás után súlyos bántalmazások vártak rájuk az állambiztonsági szervek és a rendőrség részéről is, akik árulónak bélyegezték őket.

Azokat, akik a hazatoloncolásuk után külföldi keresztény szervezetekkel igyekeztek kapcsolatba lépni, szintén megbüntették.

A nők azt követően beszéltek a velük történtekről, hogy ismét sikerült elmenekülniük a kommunista országból.

– Szívettépő olvasni azon nők történeteit, akik egy jobb élet reményében menekültek el hazájukból, ám a végén megbüntették őket

– idézi a közlemény Michelle Bacheletet, az ENSZ emberi jogi főbiztosát, aki az ügyben jogszolgáltatást sürgetett.

Észak-Koreai genfi diplomáciai képviselete nem kommentálta a jelentést.

Az OHCHR felszólította az érintett külföldi országokat is, ahova a nők menekültek – beleértve a szomszédos Kínát –, tartsák tiszteletben a kitoloncolásra vonatkozó tilalmat. Eszerint senkit szabad visszaküldeni a hazájába, amennyiben ott sérülnének az emberi jogai.

Bachelet kiemelte, hogy a kedden közzé tett jelentés ismét rámutat az Észak-Koreában folyó súlyos jogsértésekre, amelyekért Phenjant felelősségre kell vonni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.