Észak- és Dél-Korea közös nyilatkozatot írt alá a nukleáris leszerelésről

2018. szeptember 19., 17:47

Szerző:

Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés irányába mutató konkrét lépésekbe egyezett bele – jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök szerdán Phenjanban.

A dél-koreai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel közös sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy Kim hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereljék a nukleáris létesítményeket.   

Mun kijelentette, a két Korea megállapodott abban, hogy eltávolítson minden olyan veszélyt, amely háborúhoz vezethet a félszigeten. A dél-koreai politikus megállapította, hogy a teljes atomfegyver-mentesítés a már nem is olyan távoli jövőben megvalósulhat. Kim kifejezte azt a szándékát, hogy hamarosan szeretne Szöulba látogatni.

– Közös nyilatkozatot is aláírt a két ország vezetője Phenjanban

– közölte a Korea-közi csúcs szöuli sajtóközpontja. 

A nyilatkozattal párhuzamosan No Kvang Csol észak-koreai és Szong Jong-mu dél-koreai védelmi miniszter átfogó katonai megállapodást írt alá a feszültségek csökkentéséről, valamint arról, hogy elejét vegyék a véletlen katonai incidenseknek.

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.